De familie Broeders.
De familie Broeders.

'Kinderen missen het contact met klasgenootjes'

Algemeen 1.666 keer gelezen

BERGHEM | Thuisonderwijs is door deze lockdown voor veel leerlingen een feit geworden. En totdat de basisscholen van de overheid weer open mogen, zal dit zo blijven. Maar hoe is dat voor ouders als je kinderen niet naar school gaan, maar thuis leren? We vroegen het Denise Huijnen, moeder van vijf kinderen, waarvan er drie naar Basisschool De Fonkeling in Berghem gaan.

Het is een gezellige boel in huize Broeders. Dochters Daène en Yana zijn 8 en 5 jaar en ze hebben drie broertjes: Neal (4), Luan (1) en baby Boaz. De oudste drie zitten op de basisschool en krijgen deze periode dus thuisonderwijs. “Het gaat gelukkig goed. Vanuit De Fonkeling krijgen ze een duidelijk schema”, aldus Denise (31). Daène belt twee keer per dag in en krijgt dan van de docent opdrachten. Ook is er de kans om vragen te stellen over het schoolwerk. “Hoe ze het werken met Teams oppikt, is echt heel knap. Omdat wij vanwege corona thuis in quarantaine zaten, hebben we dit geoefend. Nu weet Daène precies hoe ze moet inloggen, ze hoeft alleen maar de tijd in de gaten te houden.” 

Vervelen
Yana en Neal bellen één keer per dag in en krijgen dan opdrachtjes. “Ook dat gaat goed. Eigenlijk heb ik de meeste moeite om de jongste twee tijdens die momenten een beetje rustig te houden. Al met al is het heel gezellig dat alle kinderen deze periode thuis zijn. Vanwege de nasleep van corona zit ik nog even thuis, maar als je moet werken met kinderen die thuisonderwijs krijgen, kan ik me voorstellen dat het heel zwaar is.” Denise hoopt wel dat de kinderen vanaf 25 januari weer naar school mogen. “Het gaat nu prima, maar je merkt dat de kinderen het contact met de klasgenootjes missen. Ze kunnen nu na schooltijd niet meer afspreken en dat vinden ze heel jammer. Ook vervelen ze zich thuis sneller.”

Vloggen
Vervelen hoeft de familie Broeders zich niet. Als ‘Happy big Family Broeders’ zijn ze namelijk actief met vlogs, te zien op YouTube. “Mijn man Ferry had al langer het idee om te gaan vloggen, maar ik was in het begin nog niet overtuigd. Maar toen we samen naar wat andere vlogs keken, groeide mijn enthousiasme. De kinderen vonden het ook superleuk. We zijn toen gestart met vlogs tijdens dagjes uit. We kregen ontzettend veel leuke reacties. Van familieleden en vrienden, maar ook voor onbekenden. Daarom besloten we een wekelijkse vlog te gaan maken.” Vanwege de populariteit maakt het gezin nu zelfs iedere dag een vlog. “We geven een kijkje in ons leven. Het is leuk om ons grote gezin te laten zien en te filmen wat we meemaken. We laten zien wat er bijvoorbeeld mogelijk is tijdens de lockdown. De vele positieve reacties vinden we superleuk en hopelijk kunnen we groter worden op YouTube. Maar het is voor ons ook een dagboek waar we later nog eens naar terug kunnen kijken.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant