Afbeelding

‘Er gaat niets boven klassikaal lesgeven’

Algemeen 465 keer gelezen

Vanwege de druk op de zorg en de onduidelijkheid over de ‘Britse variant’ van het coronavirus blijven de scholen langer dicht. Basisscholen geven onderwijs op afstand tot zeker 25 januari en middelbare scholen tot zeker 8 februari. De huidige uitzonderingen voor verschillende groepen leerlingen blijven behouden. Zij krijgen wel zoveel mogelijk fysiek onderwijs.

Minister Slob: “Dat scholen langer dicht blijven, is ontzettend vervelend voor alle leerlingen. We weten dat leerlingen het beste op school leren. Maar helaas kunnen echt nog niet alle leerlingen fysiek onderwijs krijgen. Daarvoor is de druk op de zorg nog te hoog, zijn er te veel onduidelijkheden over de ‘Britse variant’ en hebben we meer informatie nodig van het OMT over bijvoorbeeld de gevolgen voor jongeren.”

Basisscholen
Omdat leerlingen het beste op school leren, is het belangrijk dat basisscholen zo snel mogelijk opengaan. Daarom kijkt het kabinet naar verwachting volgende week opnieuw hoe de situatie is en wat er mogelijk is. Daarvoor is meer informatie over de ‘Britse variant’ van het virus nodig. Die informatie wordt eind deze week verwacht. Hoe is het voor een docent om te werken tijdens deze lockdown? We spraken Joepke Hageman, lerares op OBS de Uilenbrink in Veghel, één van de scholen van SAAM. Deze stichting heeft ook scholen in onder andere de gemeenten Oss en Bernheze. “Het online lesgeven gaat best goed. We hebben veel geleerd van de eerste lockdown, toen het voor ons nieuw was. Nu stond het al wat meer op poten en we hebben bepaalde punten verbeterd.”

‘Anders werken’
In haar groep 7 bellen de leerlingen via Teams in om 9.30 uur en wordt tot 10.00 uur de dag besproken. Ze krijgen daarna instructievideo’s van juffrouw Joepke. Daarna zijn er twee vaste vragenuurtjes waarbij de leerlingen kunnen inbellen met vragen of een bericht via de chat mogen sturen. “Dit is heel anders werken dan we gewend zijn. Het is goed te doen, maar er gaat niets boven klassikaal lesgeven. Je kan namelijk niet bij kinderen zien hoe er thuis gewerkt wordt en het is veel lastiger om ze op afstand te begeleiden. Er wordt ook veel gevraagd van de kinderen en wat te denken van de ouders, die ook regelmatig thuis werken. We hopen dat vanaf 25 januari de basisscholen weer open mogen. Leerlingen zijn gebaat bij de structuur van school. Ze kunnen weer lekker meegaan in de flow van de klas.”Toch ziet Joepke ook voordelen. “De kinderen leren zeker van het online werken. We kunnen in de toekomst gaan kijken naar de mogelijkheden om op school meer online te gaan doen. Zo worden de leerlingen nog beter voorbereid op de samenleving waarin alles digitaler aan het worden is.”

Middelbare scholen
Middelbare scholen blijven tot 8 februari open voor verschillende groepen leerlingen. Namelijk leerlingen in kwetsbare posities, leerlingen die praktijkgerichte vakken volgen, examenleerlingen en leerlingen in het voorexamenjaar die schoolexamens maken. In afwachting van informatie van het OMT moeten alle middelbare scholieren onderling anderhalve meter afstand houden. Leerlingen die praktijkgerichte lessen volgen in het vmbo, voortgezet speciaal onderwijs en praktijkonderwijs houden afstand waar mogelijk. Op basisscholen is afstand houden niet nodig, omdat kinderen in die leeftijd het virus minder overbrengen volgens het OMT.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant