Café Zaal 't Berghje in Oss.
Café Zaal 't Berghje in Oss.

‘Horeca nog steeds dicht, terwijl je het hier tenminste kunt controleren’

Algemeen 3.264 keer gelezen

Nu de lockdown wordt verlengd, betekent dat opnieuw een klap voor de horeca. Alhoewel de meeste horecaondernemers niet verrast zullen zijn, is er wel grote teleurstelling. Zoals bij Antoine van den Bergh, eigenaar van Café Zaal ‘t Berghje en café ‘t Huukske in Oss. 

Als we ‘t Berghje binnenlopen, zijn de voorbereidingen op de bingo in volle gang. Regelmatig is er in de coronacrisis een themabingo die via een livestream wordt uitgezonden. “Mensen vinden het geweldig dat we dit organiseren. Ze zitten nu thuis en verder is er niets te doen. Iedere bingo doen er tientallen mensen mee. Ze bestellen de kaarten en komen die dan op een vast tijdstip ophalen of we sturen ze per post op.” Op zondag is er een take away met bijvoorbeeld poffertjes, erwtensoep of broodjes worst. “We zijn blij dat we op deze manier toch klanten kunnen blijven zien. En voor hen is het een leuk en smaakvol uitje.”

Geld erbij
In ‘t Berghje is er eigenlijk altijd leven in de brouwerij. In het café, met feesten in de zaal of met darters en biljarters. Door de overheidsmaatregelen is de zaak nu al maanden dicht. “Financieel is het een enorme klap. Om een voorbeeld te geven: we hebben al 73 feesten af moeten zeggen. En op bijvoorbeeld de vrijdagavond zijn er tien dartteams. Ook hebben we de grootste biljartvereniging van Oss in onze zaal. Alles is weggevallen. Je verdient niks en om het hoofd boven water te houden, moet er geld bij. Geld dat we eigenlijk voor onze oude dag hadden gespaard. We hebben ook nog café ‘t Huukske, maar het is niet meer rendabel en de deuren zullen niet meer open gaan.” 

Verenigingen
Het ergste vindt hij dat hij de klanten niet meer kan verwelkomen. “We zijn een stamkroeg waar mensen komen voor de gezelligheid en een praatje. Ik vrees ook voor de toekomst van verenigingen. Leden betalen wel contributie, maar ze mogen niets doen. Ik hoop dat het kabinet ook aan de verenigingen en stichtingen denkt. Bij ons staan bijvoorbeeld vier biljarttafels in een grote zaal. We hebben een aparte in- en uitgang en de zaal is door middel van een wand afgescheiden van het café. Maar waar in wijkcentra voor de lockdown wel gebiljart mocht worden, mocht dat in de horeca niet. We worden op veel vlakken achtergesteld. Ik hoop dat verenigingen bij ons weer aan de slag mogen, desnoods zonder dat wij iets verkopen.”

Toekomst
Van den Bergh hoopt dat er snel beter nieuws komt. “In al die maanden is hier binnen niemand geweest met het coronavirus. Er is ook geen 1 besmetting voortgekomen uit de Osse kermis, toen hier tussen de 1500 en 2000 mensen waren. En nu zegt de overheid dat de drukte in winkelstraten een probleem is. Mensen hebben hun eigen verantwoordelijkheid. Het is net als een verkeerslicht. Als het rood is, moet je stoppen. De overheid moet toegeven dat ze een fout hebben gemaakt door de horeca dicht te gooien. De besmettingscijfers waren al laag en worden hoger als ze elkaar in de thuissituatie opzoeken. In de horeca kun je het tenminste controleren.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant