Afbeelding

Strafbeschikking ontvangen? Accepteer deze niet!

Algemeen 766 keer gelezen

Een strafbeschikking is een term waar de meeste mensen niet bekend mee zijn. Toch behoort het in deze tijd tot de orde van de dag. Je kreeg namelijk een strafbeschikking als je de coronaregels had overtreden. Je dient dan een geldboete te betalen. Toch is een strafbeschikking niet te vergelijken met een standaard boete. Vind je dat jou deze beschikking onterecht is opgelegd? Overweeg dan om je te verzetten tegen een strafbeschikking. Wij vertellen je hier waarom dit zinvol is.

Wat is een strafbeschikking precies?
Om te kunnen bepalen of verzet tegen een stafbeschikking nut heeft, moet je eerst weten wat dit precies is. Kort door de bocht kunnen we stellen dat een strafbeschikking een veroordeling is voor een simpel feit zonder dat hier een rechtszaak aan te pas komt. Dit was bijvoorbeeld het geval wanneer je een boete had ontvangen voor het overtreden van de coronaregels. Deze boete lag boven de 100 euro, waardoor deze op jouw strafblad komt te staan. Er volgt ook een aantekening op het strafblad als je naast een strafbeschikking een bijkomende straf krijgt, zoals een taakstraf.

Negatieve gevolgen van en strafbeschikking
Het is je inmiddels duidelijk dat een strafbeschikking niet alleen een geldboete betreft. Nee, want je krijg een aantekening op jouw strafblad. Zo’n aantekening kan nadelige gevolgen met zich meebrengen. Zo is het bijvoorbeeld lastig om een VOG te verkrijgen als je een strafblad hebt. Voor sommige beroepen is zo’n Verklaring Omtrent Gedrag noodzakelijk. Of je een VOG krijgt, wordt bepaald door het ministerie van Veiligheid en Justitie. Zij kijken onder meer naar jouw strafblad. Staat hier een strafbeschikking op? Dan kan het zijn dat zij jou geen VOG verschaffen. Hierdoor kun je maar zo de baan mislopen waarop je gesolliciteerd hebt.

Wat is er mogelijk in het geval van een strafbeschikking?
Heb je onlangs een strafbeschikking ontvangen? Dan kun je je hiertegen verzetten. Zoals je hierboven al kon lezen, is het verstandig om een strafbeschikking nooit maar zo te accepteren. Dit kan namelijk een nadelige gevolgen hebben. Wil je dit voorkomen? Ga dan in verzet tegen de strafbeschikking. Dit doe je door binnen 14 dagen na dagtekening een bezwaarschrift in te dienen bij het Openbaar Ministerie. Neem hiervoor wel een strafrechtadvocaat in de armen. Deze ondersteunt jou en verzoekt het OM uiteindelijk om de zaak te seponeren.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant