‘Vrijwilligerswerk is gewoon mijn lust en mijn leven’ | Kliknieuws
Logo kliknieuws.nl/oss
<p>Gertruud en Ren&eacute; Verbruggen respectievelijk lopen en fietsen een eerdere Alphe d&#39;HuZes voor KWF Kankerbestrijding.&nbsp;</p>

Gertruud en René Verbruggen respectievelijk lopen en fietsen een eerdere Alphe d'HuZes voor KWF Kankerbestrijding. 

(Foto: )

‘Vrijwilligerswerk is gewoon mijn lust en mijn leven’

  •   keer gelezen

OSS | Met je hobby anderen mensen helpen; dat is toch het mooiste wat er is? Gertruud Verbruggen zet zich op vele manieren in als vrijwilliger, waar ze in 2019 verdiend een Gouden Oogappel voor kreeg. Ze haalt onder andere geld op voor KWF Kankerbestrijding met de Alpe d'HuZes door beschermengeltjes te maken, die zeker in deze coronaperiode veel betekenen voor mensen. Een prachtige hobby dus. "Het is gewoon mijn lust en mijn leven", aldus de Ossenaar.

In 2011 had haar man René een motorongeluk. Zijn knie moest revalideren, waardoor hij niet kon squashen of badmintonnen. Wel kon hij fietsen. Daarom besloot René in 2013 deel te nemen aan de Alpe d’HuZes. "Hij wilde dat ‘stomme’ ongeluk omzetten in iets goeds", legt Gertruud uit. Goeds heeft het zeker gedaan, want vanaf 2015 was het hele gezin Verbruggen actief deelnemer en/of vrijwilliger en altijd donateur.

Opgeven is geen optie
Tijdens de Alpe d’HuZes fietsen, lopen of rennen deelnemers de Alpe d’Huez in Frankrijk. Via sponsoren en donaties halen ze geld op voor kankeronderzoek, met een streefbedrag van 2500 euro. "Dat lijkt veel, maar wij hebben het ieder jaar nog gehaald. Behalve in 2020, omdat in maart toen alles plat ging. Toch hadden we nog 1800 euro opgehaald." De teller van de familie staat ondertussen op 2900 euro, zelfs zonder evenementen. En die tikt nog even door. Het entreebedrag van 125 euro en het verblijf betaalt Gertruud zelf.
In 2020 zou Gertruud zelf de Alpe d’HuZes lopen, maar zo’n groot event in combinatie met corona gaat niet. Of het in juni 2021 in zijn geheel wel mogelijk is, is nog de vraag. Anders zullen deelnemers een eigen challenge doen met een livestream voor aanmoediging. Zo is Gertruud vorig jaar in de Veluwe gaan wandelen. Alles voor donaties aan het KWF. "Het is belangrijk om te beseffen dat er naast corona ook nog steeds veel mensen overlijden aan kanker."

Hart onder de riem
Haar beschermengeltjes zijn daar win-win in. Niet alleen gaat de opbrengst naar het KWF en het Radboud Oncologie Fonds, er zijn ook duizenden mensen die het fijn vinden om in coronatijd met een engeltje iemand een hart onder de riem te steken. "Dit doet mensen goed, in vrolijke en verdrietige tijden. Ze kunnen ook in een speciale kleur of met een persoonlijke boodschap; dat maakt het beschermengeltje nog bijzonderder."
Daar gaat vrijwilligerswerk om bij Gertruud: mensen blij maken en verbinden. "De Alpe d’HuZes is zo’n warm bad. Veel mensen kennen het niet, maar als ze eenmaal daar geweest zijn, willen ze alsmaar terug. Je lacht en huilt met vreemden. Wij hebben op deze manier veel vrienden gemaakt. Het is iets speciaals. Zit je er op de berg even doorheen? Dan krijg je een arm om de schouder en jij doet dat ook bij anderen. Dat maakt mijn dag goed."

Informatie
Wil jij iemand een hart onder de riem steken en/of het KWF steunen, koop dan een beschermengeltje via de Facebookpagina @beschermengeltjes of mail naar challenge4life@ziggo.nl. Ze zijn onder andere verkrijgbaar als sleutelhanger, ketting, armbandje en boekenlegger en gaan vanaf 5 euro per stuk.

Meer berichten