Jongens D1 (JD1) tegen de meisjes D1 (MD1) van Oss.
Jongens D1 (JD1) tegen de meisjes D1 (MD1) van Oss.

‘2021 moet het jaar worden van perspectief’

Sport 452 keer gelezen

OSS | Geen competitie, geen trainingen voor de senioren en nu ook een avondklok wat het trainingsschema van de jeugd aanpast. Alle maatregelen maken het voor teamsporten niet gemakkelijk. Margo Elemans is pas sinds oktober 2019 voorzitter van Mixed Hockey Club (MHC) Oss en had zich het jaar heel anders voorgesteld, maar het bestuur zit niet stil en zoekt naar creatieve mogelijkheden. "Ik ben in ieder geval blij dat de jeugd wel mag hockeyen", aldus de voorzitter.

In de winter zijn de hockeyers normaal gesproken in de zaal te vinden. Al snel werd duidelijk dat deze competitie dit seizoen overgeslagen zou worden. Daarom heeft de jeugd van MHC Oss langer buiten doorgetraind, tot een week voor de kerst. Zonder mogelijkheden voor competitie met andere clubs is een onderlinge Osse competitie gerealiseerd. "Je merkt dat zonder wedstrijden de motivatie om te trainen minder is. Het is juist leuk om wedstrijdjes te spelen. Daar kom je nu eenmaal voor hockeyen", legt Elemans uit.
Zonder zaalhockey wordt ook vervroegd gestart met trainen na de winterstop. Ieder jeugdteam heeft minstens één training per week, er wordt weer een onderlinge competitie georganiseerd en het bestuur kijkt naar mogelijkheden voor andere activiteiten, zoals een bootcamp of atletiek. "Wij proberen het zo goed mogelijk te doen met wat we kunnen. Mensen hebben namelijk een uitlaatklep nodig. Sport is daar goed voor. Ik gun dat de senioren ook enorm."

Verbintenis
Het bestuur probeert wel in verbinding te blijven met de senioren, bijvoorbeeld door updates te geven via videoboodschappen. De algemene ledenvergadering mocht ook doorgaan, maar dan wel online. Ook worden de senioren zoveel mogelijk betrokken bij de jeugd, bijvoorbeeld door het geven van training. Dames 1 en Heren 1 hebben wat gedaan om de sponsoren een hart onder de riem te steken en onderling treffen senioren-teams elkaar door zelf online quizzen met borrelboxen te organiseren. Elemans: "Dit staat niet in verhouding met de verbintenis die wij normaal gesproken hebben met onze leden. In 2019 kwam er een nieuw en erg enthousiast bestuur. Wij zijn de winterstop ingegaan en voor ons gevoel zijn we daar nooit meer uitgekomen. Dat is heel vreemd, maar we moeten er wel doorheen komen, zowel financieel als door iedereen zoveel mogelijk te betrekken." Met de uitstroom van leden valt het overigens nog mee, maar nog een jaar als 2020 is niet gunstig voor de club. "Wij hopen heel erg dat het verenigingsleven weer leven zal worden gegeven. Onze leden hebben veel liefde voor de club. Dat gaat binnen een familie vaak door van generatie op generatie, maar uiteindelijk zit overal een grens aan. Er moet wel ergens een lichtpuntje komen."
Toch blijft Elemans positief. Na het nieuwe clubhuis van 2018 gaat MHC Oss door met verduurzaming. Zo zijn de lichtmasten vervangen en werken ze nu op LED-verlichting. "Dit kost natuurlijk wat geld, maar we hebben het toch doorgezet omdat het uiteindelijk bespaart op lichtkosten. Het gaat om investeren en terugverdienen. De oude masten waren ook echt aan vervanging toe."
"2021 moet het jaar worden van perspectief", vervolgt de voorzitter. Al zal daar nog wel wat tijd overheen gaan. Stap 1: de senioren weer aan het trainen krijgen.

Jongens D1 (JD1) tegen de meisjes D1 (MD1) van Oss.
De meisjes C1 (MC1) tegen de jongens C1 (JC1) van Oss in onderlinge competitie.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant