<p>Lisa en Deniz bij hun gesloten school.</p>

Lisa en Deniz bij hun gesloten school.

(Foto: )

Thuisonderwijs: online les, videobellen en breakout rooms

  •   keer gelezen

OSS | De scholen zijn al sinds 16 december dicht. Het besluit dat de basisscholen 8 februari weer open gaan staat vast, maar wanneer de middelbare scholen open zullen gaan is nog niet besloten. Het thuisonderwijs kan soms best een uitdaging zijn. De zussen Deniz (vwo 5) en Lisa (havo 2) -leerlingen van het Titus Brandsmalyceum- delen hun ervaringen.

door: Gemma van Schijndel

Hoe was het op het TBL geregeld toen je nog wel naar school mocht?
Deniz: "In het begin was het vooral belangrijk dat we afstand hielden van de docent. Onderling waren we nog wel veel samen. Later moesten we in de gangen mondkapjes gaan dragen, maar dat werd door sommige leerlingen weleens vergeten."
Lisa: "In de gangen controleerden de conciërges of iedereen een mondkapje droeg."

Wat was je reactie toen je hoorde dat de scholen gingen sluiten?
Deniz: "Bij de eerste lockdown was ik erg geschrokken. De wereld ging ineens op slot en we konden niet meer naar school. We hebben minder sociale contacten."
Lisa: "Ik vond het erg vervelend, omdat ik mijn vriendinnen minder kon zien. Maar we bellen wel veel."

Zijn jullie het eens met de overheid dat de middelbare scholen dicht moesten?
Deniz: "Ja, het is juist goed dat onze scholen dicht zijn. Op onze leeftijd merken de meesten weinig klachten, maar ze kunnen het wel ongemerkt aan elkaar overdragen. De verspreiding op school gaat vaak snel."
Lisa: "Ik snap het ook. We hebben wel looproutes en dragen mondkapjes om niet te veel met elkaar in contact te komen, maar we lopen wel met verschillende klassen tegelijk over de gang."

Hoe zien jullie dagen er nu uit?
Lisa: "We zitten eigenlijk de hele dag op onze stoel. ’s Ochtends hebben we bijvoorbeeld een online les Engels en daarna weer een andere les. In de pauze loop ik even naar beneden om wat te eten en ga vervolgens weer achter mijn laptop zitten. De lessen duren even lang als voorheen (50 minuten), dus we hebben de hele dag les."
Deniz: "Vaak is het eerste deel van de online les uitleg en het tweede deel in breakout rooms aan opdrachten werken. Maar dit wordt niet altijd door alle docenten gedaan. Soms wordt er 50 minuten uitleg gegeven, wat niet fijn is. Omdat we naderhand nog huiswerk moeten maken wordt het soms erg veel. Het stapelt zich op."

Kun je extra begeleiding krijgen voor vakken die je lastig vindt?
Deniz: "We kunnen ons inschrijven voor een vak dat we moeilijk vinden. Een uur per week geeft de vakdocent hier extra uitleg over."
Lisa: "Klas 1 en 2 krijgt instapbegeleiding. Je kunt bijles krijgen voor vakken die je lastig vindt. Dit wordt tijdens corona nog steeds gedaan."

Kunnen jullie je thuis wel goed motiveren en concentreren?
Lisa: "Ik kan dit wel, maar bij sommige klasgenoten is dit lastiger. Ze maken bijvoorbeeld hun huiswerk niet."
Deniz: "Normaal gesproken loop ik een beetje achter met huiswerk. Nu probeer ik echt alles op tijd te maken. Ik vind het soms wel lastig om huiswerk zelf in te plannen, waardoor ik soms toch achterloop."

Levert het thuisonderwijs meer onderlinge irritaties op?
Lisa: "Ja! We kunnen wel apart zitten. Ik zit in de slaapkamer en Deniz zit in de kamer ernaast."
Deniz: "Onze vader werkt ook veel thuis. Hij zit vaak in de eetkamer. Ons broertje (die nog op de basisschool zit) volgt zijn online lessen in de woonkamer."

Wat missen jullie het meest?
Lisa: "Sociaal contact en de gymlessen! Ik vond gymmen altijd erg leuk. Nu probeer ik thuis te bewegen. Ook mis ik het reddingszwemmen, wat ik na school doe. Dit kan niet doorgaan, maar er worden wel regelmatig online quizjes georganiseerd met de hele groep. Dat is heel gezellig!"
Deniz: "Ik mis ook het sociale contact en reddingszwemmen heel erg. Ook vind ik het jammer dat de repetities op school voor de musical nu niet door kunnen gaan."

Zien jullie je vriendinnen nog?
Deniz: "We hebben allebei sinds het begin van de lockdown maar een aantal vriendinnen gezien. We videobellen vooral veel met ze, om zo min mogelijk mensen in het echt te zien. De klasgenoten waar ik niet zo snel mee zou videobellen maar wel tussen de lessen door mee praat, mis ik wel."

Wat hopen jullie voor 2021?
Deniz: "Ik zou dit jaar op buitenlandse reis gaan, wat nu een binnenlandse reis is geworden. Deze reis vindt in april plaats, maar we weten nog niet of dit door kan gaan. Dat zou heel mooi zijn! Ook hoop ik dat ik weer mensen kan zien, al is het in kleine groepjes."
Lisa: "Ik hoop dat alles weer normaal wordt, dat de vaccinaties werken, dat we weer naar school kunnen, geen mondkapjes meer hoeven te dragen en dat ik weer kan sporten."

Meer berichten