Jules van Schaijk in het Maaslandcollege.
Jules van Schaijk in het Maaslandcollege.

Hybride onderwijs voor eindexamenleerlingen

Onderwijs 724 keer gelezen

OSS | Het besluit dat de middelbare scholen tot minimaal 1 maart gesloten blijven is vorige week definitief genomen. Voor eindexamenleerlingen is de coronatijd een gekke afsluiting van hun middelbare schoolcarrière. Jules van Schaijk (vwo 6) is eindexamenleerling op het Maaslandcollege en vertelt over zijn ervaringen met het hybride onderwijs.

door Gemma van Schijndel

De middelbare scholen blijven gesloten voor alle leerlingen, behalve voor eindexamenleerlingen en leerlingen in een kwetsbare positie, die nog wel (deels) fysieke lessen mogen volgen. Op het Maaslandcollege hebben ze gekozen voor hybride onderwijs voor de eindexamenleerlingen. Jules (19) legt uit wat dat inhoudt: "Een deel van de week volg ik fysieke lessen op school en een deel van de week volg ik de lessen thuis. Mijn klas is verdeeld in vier groepen. Elke dag (en soms twee dagen) mag één van de vier groepjes naar school. De andere groepjes volgen de lessen dan thuis. Zo kunnen we allemaal minimaal één dag per week naar school." Door deze vorm van onderwijs kunnen de leerlingen voldoende afstand houden in de klas. De andere leerjaren volgen volledig thuis onderwijs. "Het is wel gek om les te krijgen in zo'n lege school."

Minder sociaal contact
Jules vond het vervelend dat de scholen weer gingen sluiten. Hij is thuis minder geconcentreerd en sneller afgeleid. "Ik krijg thuis minder mee van de les dan fysiek op school, omdat docenten minder kunnen controleren of je wel oplet." Ook vindt hij het jammer dat hij zijn vrienden niet zo vaak kan zien. "Het sociaal contact is minder geworden. Eerst zat ik met al mijn vrienden in de klas, nu zit ik in een groepje met twee vrienden. Hierdoor zie ik de anderen een stuk minder." Na school samen sporten is voor Jules ook niet mogelijk door het virus. Hij is namelijk boven de 18 jaar, waardoor hij niet in groepsverband mag sporten.
Jules begrijpt de maatregelen wel. "Een klasgenoot heeft corona gehad, waardoor de helft van de klas thuis moest blijven. Het virus verspreidt zich snel en kan makkelijk overgedragen worden naar andere families." Toch had Jules voor de lockdown wel een veilig gevoel op school. "Het was goed geregeld. We moesten mondkapjes dragen en afstand houden van de docent en nu ook van elkaar."

Afstuderen
Jules staat er goed voor en het ziet er naar uit dat hij zijn diploma gaat halen. Over het centraal eindexamen is nog weinig bekend. "Veel leerlingen hebben een achterstand. Het is moeilijk om deze achterstand in te halen als er telkens nieuwe leerstof bij komt. Het stapelt zich op. Voor hen is het lastig om het centraal eindexamen goed te maken."
Ook is het voor veel eindexamenleerlingen moeilijker om een vervolgstudie te kiezen. "We hebben de scholen niet fysiek kunnen bezoeken dit jaar. Er worden wel online meeloopdagen en open dagen georganiseerd, maar we hebben de scholen niet echt kunnen ervaren." Jules heeft zich vorig jaar -voor de coronacrisis- al goed georiënteerd. Toch had hij graag meer universiteiten willen bezoeken. "Ik weet al wel welke vervolgopleiding ik wil gaan doen; Science of Business Administration in Breukelen."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant