Bij het nieuwbouwplan Oijense Zij Noord wordt al geschaatst.
Bij het nieuwbouwplan Oijense Zij Noord wordt al geschaatst. Foto: Rita Pater.
update

Schaatsen in de gemeente Oss? Het kan!

Sport 4.810 keer gelezen

Het is winter en er is afgelopen dagen heel veel sneeuw gevallen. Maar hoe zit het met de vooruitzichten voor schaatsers? In diverse wijken en dorpen hopen buurtbewoners dat de ijslaag op sloten en vijvers de komende dagen dik genoeg is. Bij het nieuwbouwplan Oijense Zij Noord wordt al geschaatst.

Een woordvoerder van de gemeente Oss geeft aan dat in verband met de coronamaatregelen de gemeente dit jaar niet gaat faciliteren in schaatsgelegenheden. De parkeerplaats van sportpark De Rusheuvel is vroeger bijvoorbeeld weleens onder water gezet, maar dat gebeurt dit jaar niet. Ook het Ganzenven in Herperduin en andere mogelijke schaatslocaties worden niet sneeuwvrij gemaakt. Mocht er wel geschaatst kunnen worden, dan moeten schaatsers rekening houden met de coronaregels. Die zijn hetzelfde als op straat: maximaal twee personen, met uitzondering van mensen die wonen op hetzelfde adres plus één gast, kinderen tot en met 12 jaar, personen tot en met zeventien jaar die sport beoefenen en trainers of begeleiders van een sportactiviteit (op anderhalve meter). 

Sport Expertise Centrum
De gemeente zet voor sportactiviteiten vaak het Sport Expertise Centrum in. Dit jaar is het SEC niet benaderd voor een schaatsactiviteit.

SCOSS
Schaats, Skeeler en Inlineskateclub SCOSS hoopt dat het op korte termijn mogelijk is om op natuurijs te schaatsen. In de gemeente Oss ziet secretaris Meindert Kuipers weinig mogelijkheden. “Helaas hebben we binnen de gemeente geen natuurijsbaan. In het verleden werd de parkeerplaats bij de Rusheuvel wel onder water gezet, maar dat is een keer vernield met brommers, dus dat doen we niet meer. Mede door de coronamaatregelen gaan we geen activiteiten organiseren. Op dit moment is het Ganzenven bevroren, maar er ligt veel sneeuw op, en we weten niet hoe goed of slecht het ijs daaronder is.” Het Bomenpark in Heesch is volgens Kuipers een serieuze optie, maar omdat het daar wat dieper is, is het nu nog niet betrouwbaar en moet het er nog flink gaan vriezen. “Voor onze leden werken we samen met andere verenigingen om op een andere natuurijsbaan te kunnen schaatsen. Andere leden (waaronder ik) staan in de startblokken om straks het grote natuurijs op te zoeken om zelfstandig eventueel wat langere tochten te rijden.” Hij roept iedereen wel op zich aan de coronamaatregelen te houden op het ijs en voorzichtig te zijn. “Het is al druk genoeg in de ziekenhuizen. Pas ook ’s middags goed op als de zon schijnt, dan kan het ijs ongemerkt in dikte afnemen. Zie hiervoor ook de tips van de KNSB.”

Bij het nieuwbouwplan Oijense Zij Noord wordt al geschaatst.
Bij het nieuwbouwplan Oijense Zij Noord wordt al geschaatst.
Afbeelding
Leden van SCOSS bij het Ganzenven.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant