Zestiende editie van het Brabants boekske | Kliknieuws
Logo kliknieuws.nl/oss
Brabants boekske.
Brabants boekske. (Foto: )

Zestiende editie van het Brabants boekske

  •   keer gelezen

Nadat de hele voorbereiding succesvol was verlopen en alles tot in de puntjes geregeld, kon de presentatie van het Brabants boekske 2021, als gevolg van de overheidsmaatregelen in verband met corona, toch niet doorgaan. De uitreiking van de Willem Ivenprijs ging maandag in kleine kring wel door en ging naar Roel Soffers.

Het zestiende Brabants boekske mag er wezen. Naar aanleiding van het thema 'Wel of nie? Ge wit 't nie' stuurden vijftig Brabantse dialectschrijvers een verhaal of gedicht in. Iris Bongers maakte er een vijftiental illustratieve tekeningen bij en het geheel werd opnieuw vormgegeven door Rinie Meyer.

Uniek
Het Brabants boekske verschijnt voor de zestiende keer en dat is uniek te noemen. Naar aanleiding van een thema worden de Brabantse dialectschrijvers en -dichters elk jaar uitgenodigd om een kort verhaal of gedicht te schrijven in hun eigen dialect. De redactie, bestaande uit Cor Swanenberg en Jan Luysterburg, bundelt en corrigeert het geheel, waarna de Stichting Brabants de uitgave en distributie van het boek verder op zich neemt. "Wat telkens opvalt is dat de redactie er steeds weer in slaagt om mensen uit alle delen van de provincie Noord-Brabant hun creatieve vermogens maximaal te laten inzetten om hun fantasieën, gevoelens, herinneringen, dromen, meningen en opvattingen om te zetten in een aansprekend verhaal of gedicht. Op kwalitatief hoogstaande wijze, want broddelwerk wordt door de redactie niet toegelaten. Het thema is overigens erg universeel. We zien ons immers allemaal wel bijna dagelijks geconfronteerd met dilemma's, innerlijke conflicten en moeilijke keuzes. Doordat elke bijdrage is geschreven in het dialect van de geboorteplaats van de auteur, is het boekje tevens een staalkaart van de lokale dialecten, zoals die vandaag de dag nog gebezigd worden", aldus het bestuur. Het Brabants boekske, met de titel 'Wel of nie? Ge wit 't nie' (ISBN 978-90-70545-45-1), is vanaf 1 maart voor 14,95 euro te koop in de reguliere boekhandel.

Meer berichten