Boek van Patrick Baas.
Boek van Patrick Baas.

Boek van Ossenaar Patrick Baas over ‘de zoektocht naar perfectie’

Algemeen 679 keer gelezen

OSS | De Osse vechtsportleraar en auteur Patrick Baas publiceerde afgelopen week zijn nieuwste boek ‘Kodawari’. Het betreft inmiddels zijn twaalfde uitgave. Kodawari is een Japanse term die gebruikt wordt om ‘de zoektocht naar perfectie’ mee aan te duiden. 

Het boek staat boordensvol oosterse levensfilosofieën en metaforen die het traditionele gedachtegoed, zoals de normen en waarden van de samoeraikrijgers, tegen het licht van de moderne vechtsportbeoefening aanhoudt. In de moderne beleving van de vechtsporten zien we van de Japanse cultuur nog steeds veel terug, zoals in de rituele begroetingen, gedragingen, de klederdracht en terminologie. Maar door sterke internationale invloeden is er volgens Baas door de jaren heen veel verwarring ontstaan. “Er vonden culturele verschuivingen plaats waardoor veel dingen een eigen leven zijn gaan leiden, wat natuurlijk de verwarring verklaart. Door weer even terug te gaan naar de bron kun je zulke misstanden gemakkelijk opsporen.”

Aanzien
Met misstanden doelt de Osse leraar op de wijze hoe veel vechtsporters zich tegenwoordig zouden blindstaren op het behalen van dan-graden, bekers, aanzien en glorie terwijl de originele martial arts nog zoveel meer te bieden hebben. “De martial arts zijn er van origine voor om jezelf te leren verdedigen, je weerbaarder te maken. Maar dat alles begint bij het onophoudelijk en intrinsiek verbeteren van je karaktereigenschappen, je houding tegenover anderen en je levensvisie.” Baas, die zelf aangeeft ook gek te zijn op de moderne vechtsporten, voelde zich dan ook geroepen om hier een boek over te schrijven. “Men spreekt nog steeds over ‘budo-sporten’ (budo is letterlijk vertaal ‘de weg van de krijger’), maar bij de feodale krijgers draaide het om hun levensbehoud en het voortbestaan van hun gezinnen, dorpen en toekomst. Oorlogvoeren was geen sport. Vandaar dat de budoleer de sporter vertelt over respect en zelfbeheersing.”

Mentale trainingen
Met zijn boek hoopt Baas, die de titel Kyoshi (professor in de martial arts) draagt, beoefenaars van budosporten ertoe te bewegen om hun lichamelijke inspanningen aan te vullen met de nodige mentale trainingen. “Er zou een balans moeten zijn. Iedere medaille kent twee zijden. Vechtsportbeoefenaars die dit begrijpen zijn beter beschermd tegen gevaren (en justitiële gevolgen) dan diegene die dit niet begrijpen. Alles draait primair om preventie. Wie alleen leert om te knokken zal mogelijk dat knokken ook als enige oplossing gaan zien.” Volgens Baas zou de regering er goed aan doen om beter toe te zien op de morele insteek van de duizenden vechtsportscholen die Nederland rijk is. Daar waar het vuurwapenbezit onder strenge justitiële controle staat, verwondert hij zich erover hoe de regering oogluikend toestaat dat iedereen zich zomaar kan bekwamen in de vechtkunsten.

Het boek is binnenkort verkrijgbaar via internet. Bestellen kan alvast via info@samlung.nl. Het verschijnt ook als e-book en wordt tevens geheel vertaald in het Engels.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant