Logo kliknieuws.nl/oss
<p>Nikenia Martis. (Foto: Susanne van der Linden - Suusz.fotografie)</p>

Nikenia Martis. (Foto: Susanne van der Linden - Suusz.fotografie)

Nikenia Martis: ‘Het liefst breek ik door met mijn eigen muziek’

  •   keer gelezen

HEESCH | Ze timmerde flink aan de weg als zangeres, maar vanwege de coronacrisis zit optreden er niet in. Nikenia Martis blijft echter dromen van een professionele carrière en wil na corona stappen gaan zetten. “Er liggen mooie uitdagingen voor mij.”

door Leon Voskamp

Zingen doet de 23-jarige Heesche al haar hele leven. Toen ze 3 jaar was, danste en zong ze thuis al op de salontafel in de woonkamer. Toen ze 11 was, nam ze zangles en een jaar later trad ze voor het eerst op in De Pas in Heesch. Een jaar later ging ze samenwerken met Arthur Permis Levyssohn, die haar muzikaal begeleidde. Daarna volgden veel optredens op allerlei plekken. Optreden deed ze voor de coronacrisis nog steeds veel. Met haar eigen band Get the Groove, onder begeleiding van pianist Serge van der Kieft of samen met een beroemde Nederlander. Zoals tijdens de Kerstspecial in theater De Lievekamp, haar eigen programma in Theater Marag, op de bruiloft van een bekende actrice of als gast artiest bij Karin Bloemen in De Pas. Dit combineerde ze met haar muziekopleiding, die ze vorig jaar afrondde. Momenteel doet ze een studie in een totaal andere richting. “Ik studeer social work en daarnaast werk ik op een gesloten afdeling van een Forensisch Psychiatrische Afdeling in Den Dolder. Het helpen van mensen in de zorg vind ik leuk. Het is goed om deze opleiding straks achter de hand te hebben. Maar muziek is toch wel mijn eerste passie.”

Liedjes schrijven
Nu optreden niet mogelijk is, richt ze zich veel op het schrijven van liedjes. “Qua muziek is het nu best wel stil. Geen optredens en repeteren is ook heel lastig. Ik stop nu veel tijd in het schrijven van teksten. Het alleen schrijven vind ik nog wat lastig, het liefst doe ik dat samen met iemand anders. Waar ik mijn inspiratie vandaan haal? Over dingen die ik zie en meemaak in mijn leven. Zo heb ik mogen optreden bij Zorgcentrum Heelwijk in Heesch en zong ik mijn eigen lied ‘Ik wacht op het moment’. Heel mooi dat ik dat mocht doen, maar het voelde ook heel dubbel omdat mijn oma later is overleden aan corona.” Het Nederlandstalige lied heeft haar voorkeur met een voorkeur voor pop of ‘vertelliedjes’. “Het Nederlands komt direct binnen. Ik kan ook in de Engelse taal zingen, maar de Nederlandse zinnen slaan goed aan bij mensen, merk ik.”

Toekomst
De muziekwereld is keihard, maar de Heesche is vastberaden om haar droom na te jagen. “Ik werk er keihard aan, maar ben misschien nog wat te lief. Ik ben een planner, maar laat het ook wel eens op me afkomen. Vaak heb ik covers gezongen, maar het liefst breek ik door met mijn eigen muziek. Je moet echter de juiste mensen op het juiste moment tegenkomen. Ik ga werken aan een plan voor de toekomst. En ik heb ooit gezegd dat een grote talentenshow op televisie niets voor me is, maar er zijn zoveel mensen die me het advies geven dat toch te doen, dat ik erover na ga denken.”

Meer berichten