Logo kliknieuws.nl/oss
Wethouders Johan van der Schoot, Frank den Brok en Joop van Orsouw.
Wethouders Johan van der Schoot, Frank den Brok en Joop van Orsouw.

Gemeente Oss wil woningbouw komende jaren verdubbelen, plan voor enorme wijk in Oss-West

  •   keer gelezen

OSS | Er is ook in Oss grote behoefte aan woningen en ruimte voor bedrijven. De gemeente Oss gaat de ontwikkeling ervan versnellen en is daarbij niet bang om heel nieuwe manieren te gebruiken. Voor de komende 15 jaar wil het 8200 nieuwe woningen bouwen. Dat zijn er 1100 meer dan de woningbouwbehoefte in de provincie. “Het is ambitieus en spannend, maar we willen er een goed geoliede machine van maken”, aldus wethouders Frank den Brok, Joop van Orsouw en Johan van der Schoot.

Wethouder Frank den Brok, namens de andere betrokken wethouders: “We willen veel extra woningen (ook sociale huur en goedkope woningen, red.) bouwen, een verdubbeling naar 600 per jaar. We willen vooral voor het Osse MKB extra bedrijventerreinen ontwikkelen. Wij zijn er ons bewust van dat we dat niet alleen kunnen. We weten dat dat ook niet kan op de wijze waarop wij en velen andere partijen dat in het verleden deden. We gaan dat als gemeente niet alleen doen, maar samen met organisaties in Oss en daarbuiten.” Bedrijvenpark Vorstengrafdonk is bijna vol en daarna is Heesch-West aan de beurt. De verwachting is dat dat terrein ook snel vol komt.
Wethouder Johan van der Schoot: “De gemeente heeft op enkele plekken rechten op grond van de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) gevestigd. Daardoor zijn grondeigenaren die grond willen verkopen, verplicht om deze eerst aan de gemeente aan te bieden. Dit moet speculatie door projectontwikkelaars voorkomen.” De gemeente gaat anticyclisch investeren. Dat wil zeggen: tijdens een economische crisis willen ze de Osse economie een impuls geven. De lessen die ze van deze nieuwe werkwijze leren, gebruiken ze in de eigen organisatie om grote projecten nog beter te kunnen uitvoeren.

Oss-West
In het westen van Oss zijn er plannen voor een nieuwe wijk met zo’n 3.000 woningen. Dat is zo’n twee keer de omvang van de Berghemse wijk Piekenhoef. Het gaat om een gedeelte bij de Amsteleindstraat en een groter deel richting Gewandeweg aan beide kanten. In de wijk komen alle types woningen en tevens een woonwagenlocatie. Er wordt zelfs gekeken of het huidige treinstation Oss-West wat meer richting het westen geplaatst kan worden. De plannen gaan de komende tijd naar de gemeenteraad. Ook staan er gesprekken met allerlei partijen op de kalender, zoals met aannemers, de wijkraad en bewoners. Het college hoopt dat medio 2023 de eerste schop in de grond kan.
Naast deze plannen voor uitbreiding zijn er diverse inbreidingsplannen in Oss. Aan de Raadhuislaan (Lievekamp en Belastingkantoor) bijvoorbeeld, maar ook bij het Fratershof en de huidige locatie van het Golfbad.

Meer berichten