Logo kliknieuws.nl/oss
Aanwezigen bij de manifestatie van FvD. (Foto: Hans van der Poel)
Aanwezigen bij de manifestatie van FvD. (Foto: Hans van der Poel)

Van Haga en Baudet: ‘Het gaat om vrijheid tegen slavernij’

  •   keer gelezen

OSS | Het nieuws dat Forum voor Democratie naar Oss kwam, werd vrijdagavond opgepikt door Kliknieuws. Online werd er direct massaal op gereageerd door voor- en tegenstanders. De partij kwam zaterdagochtend per ‘Vrijheidskaravaan’ naar de stad en in eerste instantie leek er weinig publieke belangstelling te zijn. Maar toen Thierry Baudet rond 11.00 uur arriveerde per Jeep, stond de Heuvel toch goed vol.

Daar waar de Fvd onlangs in Urk in opspraak kwam omdat er niet werd voldaan aan coronaregels, werd er in Oss strenger op gecontroleerd. “Niet dat we het ermee eens zijn, maar we willen nu wel de regels vanuit de gemeente en politie volgen”, zei een medewerkster terwijl ze lijnen aan het spuiten was op de grond. De bezoekers werden gewezen op het afstand houden en uiteindelijk kwamen er zo’n 150 tot 200 mensen naar de Heuvel. Het uitdelen van bakjes koffie werd snel niet meer toegestaan door de politie. De drukte zorgde bij diverse ondernemers voor frustratie. De gemeente Oss verleende een vergunning, maar burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans vond het wel een moeilijk besluit

Thierry Baudet
Het was Thierry Baudet die als eerste het woord nam. De FvD-voorman was zoals verwacht niet vies van een aantal stevige woorden. Het ging kort over klimaatmaatregelen, massa-immigratie en de toeslagenaffaire en wat langer over de in zijn ogen dramatische journalistiek in Nederland. “Dat is heel ernstig aan Nederland. Tot relatief kort geleden was de journalistiek in Nederland de waakhond van de democratie. Er wordt echter niet meer kritisch naar de macht gekeken, dat is heel merkwaardig. De journalistiek is in de afgelopen tien jaar een verlengstuk van de macht geworden.” Hij sprak ook zijn woede uit over het feit dat hij de laatste tijd vaker slecht in het nieuws is gebracht. “Het is een spel dat ze spelen. Het spel om iemand zo slecht mogelijk te begrijpen en zo kwaad mogelijk interpreteren. Partijen praten elkaar na en dan ontstond er ophef, waarbij FvD volgens hen geen stabiele regeringspartij is. Het is moord met voorbedachte rade.”

Coronamaatregelen
Veruit het grootste deel van zijn speech -die ongeveer 10 minuten duurde- ging over de coronamaatregelen. “Ik had nooit gedacht dat het zover zou komen. We zijn de enige partij in Nederland die de vrijheid terug wil. Dat ondernemers hun deuren weer mogen openen, ouderen hun kleinkinderen weer kunnen zien en studenten naar school kunnen en mogen sporten. Het is genoeg geweest. We willen ons land terug, onze vrijheid terug. Geen 1,5 meter afstand, geen mondkapjes, geen handgel, geen lockdown, geen sluiting van winkels en scholen. Nederland moet weer vrij zijn.”

Wybren van Haga
Na Baudet sprak ook Kamerlid Wybren van Haga duidelijke woorden. “Het gaat niet om links of rechts. Het gaat om vrijheid tegen slavernij.”
Na de speeches bleef de partij nog een tijdje in Oss om in gesprek te gaan met centrumbezoekers. Daarna verkaste de caravan iets westelijker in Brabant en wel naar Den Bosch.

Meer berichten