Vijf van de zeven kinderen van Abd Almajed Al Majaresh in Turkije.
Vijf van de zeven kinderen van Abd Almajed Al Majaresh in Turkije.

‘Ik hoop mijn gezin snel weer te kunnen zien’

Algemeen 1.248 keer gelezen

OSS | Gezinsleden kunnen door allerlei omstandigheden van elkaar gescheiden zijn, zoals oorlog of migratie. VluchtelingenWerk Nederland helpt statushouders met gezinshereniging, waardoor gezinnen weer samengebracht kunnen worden. Abd Almajed Al Majaresh zit momenteel in dit traject en hoopt dat zijn vrouw en zeven kinderen snel naar Nederland komen.

De Syrische Abd Almajed Al Majaresh (41) is inmiddels 2,5 jaar in Nederland. Hij woont in Oss en wil graag de Nederlandse taal beter leren om aan het werk te kunnen. Zijn gezin is door de oorlog in Syrië verspreid geraakt. In 2018 is hij samen met zijn vrouw en vijf jongste kinderen naar Turkije gevlucht. Zijn twee oudste zoons wonen in Jordanië. Voor hen is het niet mogelijk om naar Turkije te reizen, in verband met de visa. Hierdoor kan het gezin niet samen in Turkije wonen. Na een tijd in Turkije te zijn verbleven heeft Abd Almajed besloten door te reizen naar Europa. "Het leven in Turkije is erg moeilijk. Ik wil een goede toekomst voor mijn kinderen en met het hele gezin samenwonen. Door gezinshereniging kunnen we eindelijk weer bij elkaar zijn." Door de vele gevaren tijdens de reis naar Europa en de hoge kosten heeft Abd Almajed de oversteek naar Griekenland zonder zijn gezin gemaakt. Hij wilde hen niet in gevaar brengen. "We missen elkaar erg, maar het was de juiste beslissing. Ik wil hen zo snel mogelijk op een veilige manier naar Nederland halen." Het gezin videobelt vaak en de kinderen zijn blij dat ze hun vader toch via een scherm kunnen zien. "Het is heel fijn om hen telefonisch te zien en te spreken", vertelt Abd Almajed met een glimlach. "Ik hoop mijn gezin snel weer te kunnen zien, in Nederland."

Sociale contacten
Hij heeft ervoor gekozen om naar Nederland te komen omdat zijn twee broers hier al een tijd wonen. "Mijn ene broer woont hier al 7 jaar en mijn andere broer 5 jaar." Ook heeft hij veel sociale contacten in Oss. "Dit maakt het minder eenzaam om alleen in Nederland te wonen." Een andere reden voor zijn komst is dat de trajecten voor een verblijfsvergunning en gezinshereniging relatief kort zijn vergeleken met andere Europese landen. Ook is het onderwijs voor zijn kinderen erg goed. De vader is inmiddels twee jaar bezig met gezinshereniging. Dit traject duurt minimaal zes maanden. "Ik ken gezinnen die na 6 maanden al herenigd werden. Ik wacht al twee jaar. Ondanks dat ik het de andere gezinnen erg gun, voelt het soms wel oneerlijk."

VluchtelingenWerk
Gezinshereniging is vaak een ingewikkeld traject. Wat Abd Almajed's situatie extra lastig maakt is dat zijn gezin niet in één land woont. Ook moet bewezen worden dat het zijn gezin betreft, door middel van DNA afgifte, een interview bij de ambassade en aanvullend bewijs. Door de coronacrisis waren de ambassades tijdelijk gesloten, waardoor het traject is vertraagd. VluchtelingenWerk Nederland ondersteunt statushouders zoals Abd Almajed bij de gezinshereniging, bijvoorbeeld bij het invullen van de documenten, het maken van afspraken bij de ambassade, het verzamelen van bewijs van de familieband, enzovoort. Op deze manier probeert VluchtelingenWerk gezinnen weer te herenigen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant