Logo kliknieuws.nl/oss
Wouter Koolmees.
Wouter Koolmees.

Inburgeraars praten met minister Koolmees over pilot ‘Van taalniveau A2 naar B1’

  •   keer gelezen

OSS | Demissionair minister Wouter Koolmees bracht woensdag een digitaal werkbezoek aan deelnemers van de pilot ‘Van taalniveau A2 naar B1’. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ondersteunt gemeenten bij de voorbereiding op de nieuwe Wet Inburgering die op 1 januari 2022. Dan is inburgering voortaan een taak van gemeenten. 

In Noordoost Brabant loopt een pilot met onderwijsinstelling De Leijgraaf en de gemeenten Sint Anthonis, Boxmeer, Cuijk, Grave, Mill en Sint Hubert, Oss en Uden. Het doel is om het taalniveau van vergunninghouders te verhogen. Zo hebben zij meer kans op werk en wennen zij makkelijker aan de Nederlandse samenleving. Minister Koolmees van VWS: “Mooi om te zien hoe gemeenten de regie pakken. Samen met werkgevers vinden zij wegen om inburgeraars echt te helpen naar een zelfstandige plek in de samenleving.”

Hoe werkt de pilot
Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gebruikt de uitkomsten van deze pilot voor de nieuwe wetgeving. Gemeenten in Noordoost Brabant gebruiken het om hun dienstverlening te verbeteren. In november 2019 zijn 33 deelnemers gestart met de pilot; één groep in Oss en één groep in Cuijk. Zij hebben het inburgeringsexamen op taalniveau A2 al eerder gehaald. Alle deelnemers hebben een eigen leerroute, in samenspraak met de docent van De Leijgraaf en de werkgever. Zij krijgen individuele coaching bij hun leerroute. In mei 2021 volgt het examen voor taalniveau B1.

Digitaal bezoek
De minister bezoekt een aantal pilots om van deelnemers te horen hoe zij het programma ervaren. Hoofdthema van het gesprek is samenwerking: het verhogen van het taalniveau van deelnemers is succesvol als alle partijen rond de deelnemer samenwerken. In dit geval de gemeente, taalschool en werkgever. In Oss sprak hij met twee deelnemers en een werkgever.

Meer berichten