Kirsten en Jeroen
Kirsten en Jeroen

‘Ik wil de dood van Kirsten niet voor niks laten zijn’

Algemeen 7.925 keer gelezen


OSS | Smartphonegebruik in het verkeer kan fatale gevolgen hebben. Zo is het leven van de familie en vrienden van Kirsten van Tol kapot sinds zij op 5 juli 2019 plotseling uit het leven werd gerukt. Bij een ongeluk op de snelweg kwam zij om het leven doordat iemand veelvuldig met zijn telefoon bezig was tijdens het rijden. De toekomst van Kirsten en haar vriend - Jeroen van Tol - is hen door dit ongeluk ontnomen. Jeroen: “Kirsten was een schitterend mooi persoon, die heel plotseling om het leven is gekomen. Het smartphonegebruik in het verkeer moet daarom stoppen. Mensen realiseren zich niet hoeveel leed ze kunnen veroorzaken.” Jeroen heeft via SafeDrivePod.com een platform gekregen om het verhaal van Kirsten te delen. “Ik wil andere weggebruikers waarschuwen voor telefoongebruik achter het stuur door dit verhaal te vertellen.”

Ter nagedachtenis aan Kirsten van Tol

door Gemma van Schijndel

5 juli 2019, het begon als een fijne en mooie dag voor de toen 24-jarige Kirsten en 29-jarige Jeroen. Jeroen: “Kirsten had net een nieuwe baan in Oss en mocht voor het eerst naar een conferentie in Amsterdam. Ze had hier erg veel zin in. Ik had een leuke dag gehad op mijn werk, waar ik werkte met kinderen met een beperking. De zomervakantie ging op die dag voor hen beginnen, waardoor ze erg blij en opgewekt waren. Ik ging vrolijk en met een goed gevoel naar huis.” Eenmaal thuis was Jeroen bezig met zijn aquarium, wachtend op zijn vriendin Kirsten. Hij was benieuwd hoe de conferentie in Amsterdam was geweest. Later zag hij dat zijn schoonvader gebeld had en belde hem meteen terug. “Hij zei tegen mij: ‘Jeroen, niet schrikken, maar Kirsten heeft een ongeluk gehad.’ Ik dacht eerst aan wat blikschade en dat we haar ergens op moesten halen. Maar eenmaal onderweg naar mijn schoonouders sloeg de paniek toe.” Bij aankomst waren de ouders van Kirsten aan het bellen met de politie over het ongeluk. “We wisten eerst niet in welk ziekenhuis ze lag en zouden door een politiebusje opgehaald worden om naar haar toe te gaan. Toen we dit te lang vonden duren en erachter kwamen dat ze in Utrecht lag, zijn we zelf in de auto gestapt. De politie vond dit niet verstandig, dus zijn we later bij een tankstation opgepikt door het politiebusje. Met loeiende sirenes reden we naar het ziekenhuis in Utrecht. Dat we met sirenes naar Kirsten reden gaf mij hoop, omdat ze dan dus nog wel in leven moest zijn. Ze is een vechter. Maar toen we in het ziekenhuis aankwamen was deze hoop in een klap weg. De arts vertelde ons dat Kirsten aan de beademing lag en dat ze niks voor haar konden doen. Ze zou komen te overlijden.” Jeroen was volledig in shock en stortte schreeuwend en huilend op de grond. Hij kon zelfs niet meer staan en is in een rolstoel naar Kirsten gebracht. “We zijn snel naar haar toe gegaan om haar nog levend te kunnen zien. De beademing hield haar in leven, maar eigenlijk ademde ze alleen nog maar.” Omdat de artsen Kirsten niet meer konden redden is de beademing op 5 juli 2019 om 20:15 uur stopgezet. “Ze is in mijn armen gestorven.” Kirsten is 24 jaar oud geworden.

Smartphonegebruik in het verkeer
Kirsten is om het leven gekomen bij een ongeluk dat veroorzaakt werd door een man die met zijn telefoon bezig was tijdens het rijden. “Kirsten stond nagenoeg stil op de snelweg in de file, van de conferentie in Amsterdam naar ons huis in Oss. Iemand is vervolgens met een snelheid van ongeveer 122 km per uur vol achterop haar auto gereden. Doordat deze persoon veelvuldig met zijn telefoon bezig was is de file door hem niet gezien. Kirsten is hier het slachtoffer van geworden.” Jeroen wil andere weggebruikers waarschuwen voor smartphonegebruik in het verkeer en hoopt dat mensen die het verhaal van Kirsten lezen hun telefoon in het verkeer niet meer zullen gebruiken. “Mensen waarschuwen over smartphonegebruik in het verkeer is het laatste wat ik voor Kirsten kan doen. Ik wil haar dood niet voor niks laten zijn en wil voorkomen dat er meer slachtoffers vallen. Veel mensen beseffen niet hoeveel leed ze kunnen veroorzaken door een WhatsAppje te sturen tijdens het rijden. Een berichtje sturen kan niet belangrijker zijn dan een mensenleven. Als het wel belangrijk is om een WhatsAppje te sturen, stop dan langs de weg of bij een tankstation.”

SafeDrivePod
Jeroen heeft via SafeDrivePod een platform gekregen om het verhaal van Kirsten op grotere schaal te delen. “Ik hoorde vaak mensen in mijn omgeving zeggen dat ze hun smartphone niet meer gebruiken achter het stuur door het verhaal van Kirsten. Dit is mijn doel en ik wil deze boodschap op grotere schaal verspreiden. Via SaveDrivePod.com heb ik een video gemaakt die al vele malen gedeeld en geliked is op sociale media.” SafeDrivePod is een bedrijf die een apparaatje heeft ontwikkeld, die ervoor zorgt dat een smartphone blokkeert wanneer de auto in beweging is. Dit zorgt ervoor dat mensen geen meldingen krijgen op hun telefoon en hem ook niet kunnen gebruiken, alleen voor navigatie en bellen via carkit. “Het is een handig apparaatje die afleiding in het verkeer moet voorkomen.”

Een schitterend mooi persoon
Jeroen vindt het belangrijk om zijn geliefde te eren en aan anderen te laten zien wat voor mooi persoon Kirsten was. Hij, Kirsten’s familie, vrienden en kennissen hebben veel verdriet en missen haar elke seconde van de dag. “Kirsten was enorm geliefd en had veel vrienden om haar heen. Ze was een lieve, spontane, slimme en knappe meid; een schitterend mooi persoon en de liefde van mijn leven. Ook was ze ambitieus en wist ze wat ze wilde.” Kirsten ging met veel plezier naar turnen, waar ze lesgaf aan kinderen en zelf ook turnde. Verder had ze net een nieuwe baan bij een bedrijf in Oss, waar ze het erg naar haar zin had. “Kirsten was erg gelukkig met haar nieuwe baan. Ze zat daar echt op haar plek en had bereikt wat ze graag wilde bereiken.”
Jeroen en Kirsten hebben elkaar al op jonge leeftijd ontmoet en hadden al ruim 7,5 jaar een relatie. Het stel leerde elkaar op 17-jarige en 21-jarige leeftijd kennen bij hun toenmalige werk bij de Lidl. “Toen ik haar voor het eerst zag vond ik haar meteen erg leuk en mooi. Uiteindelijk zijn we op date gegaan en zijn sindsdien bij elkaar gebleven. We zijn samen opgegroeid van pubers naar volwassenen. Samen hebben we veel stappen gezet, zoals het behalen van onze diploma’s, het wonen in een huurhuis, het vinden van een vaste baan en het kopen van ons eerste huis.” Dit koophuis had het stel recent voor Kirsten’s overlijden gekocht. Ze heeft hier nog geen jaar gewoond. “ De nieuwe stappen die wij samen wilden zetten zijn ons door het telefoongebruik in het verkeer ontnomen. We wilden bijvoorbeeld graag aan kinderen beginnen.” Ze hadden daarom besloten om samen in september 2019 nog één verre reis naar Namibië te maken. “Na deze reis wilden we gaan proberen onze kinderwens te verwezenlijken. Kirsten wilde erg graag moeder worden en we keken er allebei erg naar uit om een gezinnetje te stichten. Helaas is Kirsten een aantal maanden voor onze reis overleden.”

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant