Theo van der Putten, voorzitter van Cito.
Theo van der Putten, voorzitter van Cito.

‘Cito is een laagdrempelige, gezellige familieclub’

Sport 1.863 keer gelezen

OSS | RKSV Cito bestaat op 15 april 75 jaar. Vanwege de coronamaatregelen vindt er dit jaar geen feest plaats en worden de festiviteiten verplaatst naar 2022. Maar hoe staat de Osse volksclub er momenteel voor? Een gesprek met voorzitter Theo van der Putten en vrijwilliger Giel van der Leest.

door Leon Voskamp

Cito is een club met een rijke historie. De clubnaam is door de KNVB verzonnen en staat voor 'snel' in het Latijn, niet voor Christus Is Tot Ons wat vele mensen denken. Als je nu een bezoek aan Sportpark De Rooijen brengt, ademt het historie. De kantine en bestuurskamer zijn in respectievelijke 1971 en 1981 gebouwd en doen ouderwets, maar gezellig aan. De kleedkamers zien er met dank aan vrijwilligers keurig uit en de velden liggen er prima bij. Cito heeft momenteel zeven seniorenteams op zondag, een vrouwenteam, een seniorenteam op zaterdag en vier jeugdteams. Een club met 350 leden, afkomstig uit alle lagen van de bevolking. "We staan binnen Oss, maar ook daarbuiten bekend als een volksclub. Als je hier bent, voel je de sfeer van een gezellige familieclub waar het zeer laagdrempelig is. Van wethouder tot bouwvakker, van jong tot oud en van Nederlander tot leden met een andere achtergrond, je ziet een goede vertegenwoordiging van de maatschappij", aldus Van der Leest, die al 48 jaar lid is en 34 jaar actief als vrijwilliger in allerlei functies.

Wijkfunctie
Cito speelt een belangrijke rol in de wijk Oss-Zuid. Zo is er een grote biljartvereniging gevestigd en zijn leden van de KBO -als het van de overheid weer mag- vaak te vinden in de kantine. Maar Cito is bijvoorbeeld ook de locatie voor gymlessen van Het Hooghuis Mondriaan College, maandagavond voor een groep mensen met een verstandelijke beperking, op zaterdag zijn er trainingen van Sam Lung Martial Arts en er is een samenwerking met KinderVakantieWerk Oss-Zuid. "Er is altijd iets te doen op het sportpark. In de toekomst willen we graag nog meer samenwerken met andere verenigingen en instellingen. Tien jaar geleden dienden we al plannen in voor een multifunctionele accommodatie in Oss-Zuid. 2022 werd toen tegen ons gezegd, maar pas onlangs zaten we opnieuw om de tafel met de gemeente. Ze zijn daar wel heel enthousiast en wij zien ook dat er echt behoefte aan is. Voor Cito zou het de kans zijn om om het clubgebouw en kantines te verplaatsen richting het veld aan de Industrielaan."

Financieel
Vooropgesteld, Cito is een financieel gezonde vereniging. Maar vanwege corona staan ook de begroting van de club onder druk. Van der Putten: "We hebben een vrij succesvolle kantine die al bijna een jaar dicht is. De kosten voor bijvoorbeeld de huur van de velden, KNVB, brouwer en het stroomverbruik gaan echter gewoon door. Bij de gemeente Oss hebben we melding gemaakt van een enorme omzetdaling, maar tot op de dag van vandaag hebben we geen euro gekregen."

Pionier
Cito is qua leden de vierde voetbalclub van de stad Oss. Om het hoofd boven water te houden, probeert de club steeds inventief te zijn. Zo startte het in 2018 als eerste Osse club met een eerste elftal op zaterdag. Dat werd sportief gezien geen succes, maar TOP, O.S.S.'20 en Margriet volgden vorig seizoen dit idee wel op. Het nieuwste idee is dat Cito een aanvraag heeft ingediend voor zaalvoetbal. De spelers worden geregeld via voetbalschool Xtrafootballtraining en gaan namens Cito de competitie in. Van der Leest: "Er zijn in Oss zeven voetbalclubs en ik denk dat er bestaansrecht is voor vier clubs plus Berghem Sport wat tegen Oss aanligt. Door heel actief te zijn in de wijk en steeds met nieuwe dingen te komen, zien wij zeker een goede toekomst voor onze vereniging."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant