Logo kliknieuws.nl/oss

(Geluids)overlast van de buren? 10 tips om in gesprek te gaan

  •   keer gelezen

Nog nooit zijn we zoveel en zo lang thuis geweest. Doordat velen wegens corona aan huis gebonden zijn worden we voortdurend omringd door de leefgeluiden van onze buren.

‘Dit hoeft lang niet altijd een probleem te zijn. Veel mensen hebben nu bijvoorbeeld te maken met het geluid van spelende kinderen of van buren die thuis met hun hobby bezig zijn. En ook al werken nu velen van ons thuis, voor nu kunnen we niet anders dan geduld en begrip hebben voor elkaar. Dat neemt niet weg dat geluid soms zo hinderlijk kan worden, dat mensen het thuis bijna niet meer uithouden’, aldus buurtbemiddeling regio Oss van ONS Welzijn. Ze willen mensen daarom praktische tips geven over hoe zij in gesprek kunnen gaan met hun buren.

10 tips
1. Vertel uw buren dat u wilt praten. Zoek een moment dat het u beiden uitkomt. Niet op een moment dat u erg boos bent.
2. Zorg dat u weet wat u wilt zeggen. Schrijf van tevoren op waar u last van heeft en wat u wilt vragen.
3. Vertel rustig en kort waar u last van heeft, aan de hand van voorbeelden. En wat de gevolgen hiervan voor u zijn. Vraag de buren wat ze hiervan vinden en luister naar het antwoord.
4. Luister naar elkaar en probeer u te verplaatsen in uw buren. Als u iets niet begrijpt, vraag dan om het hoe en waarom.
5. Vraag of de buren misschien ook last hebben van u.
6. Verdiep u in de standpunten van een ander. De kans op een oplossing is dan groter.
7. Zoek samen naar de oplossingen. Blijf niet hangen in wiens schuld het is of wie er gelijk heeft.
8. Probeer redelijk te blijven in uw eisen. Je kunt niet verwachten dat je bijvoorbeeld nooit geluid hoort van de buren.
9. Het kan prettig zijn om niet meteen afspraken te maken, maar er eerst over na te denken en dat op een later moment te bespreken.
10. Maak duidelijk en realistische afspraken met elkaar. Zorg dat u in gesprek blijft, ook als het niet meteen lukt om een oplossing te vinden.

Meer informatie via (088) 374 25 25 of mail naar buurtbemiddelingoss@ons-welzijn.nl

Meer berichten