Vrijwilligers Maja en Rene van Dierenambulance Maasland.
Vrijwilligers Maja en Rene van Dierenambulance Maasland.

Drukke tijden voor Dierenambulance Maasland

Algemeen 1.776 keer gelezen

OSS | Nu de lente begonnen is gaat Dierenambulance Maasland drukke tijden tegemoet. Vrijwilligers Rene en Maja vertellen meer over hun dankbare werk bij de Dierenambulance.

door Gemma van Schijndel

De standplaats van Dierenambulance Maasland is Oss, maar er worden ritten gereden in een groot werkgebied: van regio Oss tot Landerd, Wijchen, Heumen en West Maas en Waal. Maja: "We hebben voor dit gebied één ambulance tot onze beschikking. We krijgen op drukke dagen soms meerdere meldingen tegelijk, waardoor we goed moeten kijken wat spoed heeft en welke route we het beste kunnen rijden om alle dieren zo snel mogelijk te helpen. In 2020 hebben we ongeveer 2000 ritten gereden, waarvan we in 1900 gevallen een dier hebben vervoerd."

Meldingen
Zodra de vrijwilligers een melding krijgen, gaan ze met de ambulance naar locatie. Het aantal meldingen dat team Maasland op een dag krijgt is erg wisselend. Rene: "De ene dag zitten we de hele ochtend paraat en krijgen we geen meldingen, de andere dag hebben we bij aankomst al meerdere meldingen." Dierenambulance Maasland krijgt het vaakst meldingen van aanrijdingen met vogels en katten, maar krijgen bijvoorbeeld ook te maken met dieren die ergens in verstrikt zijn geraakt of verzwakt zijn. Na aankomst op locatie wordt - wanneer nodig - eerste hulp verleend, zodat het dier veilig naar een dierenarts, opvang of asiel gebracht kan worden. Maja: "Wij gaan voornamelijk over het transport en voeren geen medische behandelingen uit. We hebben wel een basiscursus EHBO gevolgd, dus kunnen wel eerste hulp verlenen aan het dier. De verdere medische zorg laten wij aan de dierenarts of opvang over." Sommige dieren zijn bij aankomst al overleden, maar gelukkig herstelt een groot deel wel. Maja: "Het moeilijkste aan dit werk is het gesprek met het baasje van een overleden dier. Ik doe dit vaak mijn tranen in mijn ogen." Rene: "Maar het is ook heel dankbaar werk. Als we een verzwakt of gewond dier uiteindelijk - nadat hij is aangesterkt - terug kunnen brengen naar zijn eigen omgeving is dat heel mooi. Daar doen we het voor."

Vrijwilligers
Dierenambulance Maasland bestaat momenteel uit ongeveer 30 vrijwilligers. Rene: "Vrijwilligerswerk bij de dierenambulance trok mij erg aan. Dieren kunnen niet praten, maar hebben soms wel hulp nodig. Het contact met mens en dier vind ik erg leuk. Het is mooi om voor hen iets te kunnen betekenen." Maja: "Naast mijn vaste baan wilde ik graag vrijwilligerswerk doen bij de dierenambulance. In de lente en zomer hebben wij het een stuk drukker in vergelijking met de winter. Er zijn vaker incidenten met jonge dieren en er zijn meer katten op straat." Daarom zijn nieuwe vrijwilligers bij Dierenambulance Maasland van harte welkom. Kijk voor vacatures op www.dierenbescherming.nl.

Giften
De Dierenambulance is vooral afhankelijk van giften en sponsoren. Maja: "Van deze donaties kan de Dierenbescherming materiaal aanschaffen en de ambulances onderhouden. Dit is erg belangrijk zodat wij dieren in nood kunnen blijven helpen."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant