Logo kliknieuws.nl/oss
Foto: Peter Noy

‘Van groot belang dat kinderen de natuur in het echt kunnen beleven’

  •   keer gelezen

OSS | De gemeente Oss zegt op het gebied van natuureducatie de subsidie-overeenkomst met Stichting Natuurcentrum Slabroek op. Indien gewenst kopen ze educatieve diensten in. De SP pleit voor behoud van de natuurlessen in Slabroek en houdt donderdag een pleidooi in de opiniecommissie. Ook wil de partij extra subsidie voor De Elzenhoek in Oss.

Volgens de SP is er contact geweest met acht basisscholen en allen geven aan graag gebruik te blijven maken van de lessen in Slabroek. “Ze vinden de lessen gevarieerd, leerzaam en waardevol voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Daarbij vinden ze de lessen in Slabroek van een ander soort beleving dan de lessen in De Elzenhoek. Het Kabouterpad, het uitpluizen van uilenballen, de waterlessen in het Bomenpark, de lessen over bijen en wespen: ze staan hoog in het vaandel bij de leerkrachten”, aldus Ans Broersen. “Beide natuureducatiecentra geven zelf aan dat zij aanvullend zijn op elkaar. Slabroek richt zich op bos en de Maashorst en De Elzenhoek op lessen rond de kinderboerderij en natuur in de wijk.” 

Expertise
De SP zegt ook dat de IVN waarschuwt voor een gapend gat in natuureducatie voor de kinderen van Osse basisscholen. “Als de natuurlessen in Slabroek komen te vervallen, kan de Elzenhoek dat zomaar niet oppakken. Met het stopzetten van de subsidie wordt een enorme expertise zo maar aan kant geschoven. Daarom wil de SP dat het besluit wordt teruggedraaid en dat de lessen in het nieuwe seizoen gewoon gesubsidieerd blijven worden. Het is van groot belang dat kinderen de natuur in het echt kunnen beleven en daarbij ook leren hoe ze met de natuur moeten omgaan. Juist in deze tijd dat klimaat en biodiversiteit hoog op de agenda staan, moeten onze kinderen de kans krijgen kennis over de natuur op te kunnen doen en vooral veel liefde voor de natuur.”

Extra subsidie
Voor De Elzenhoek wil de SP extra subsidie. “Ze willen haar lessen uitbreiden, ook voor middelbare scholieren. En ze willen straks lessen gaan verzorgen in de uiterwaarden.”

Meer berichten