Logo kliknieuws.nl/oss

Trends in de tuinsector

  •   keer gelezen

Zoek eens op “trends in de tuinsector” en er komen buitengewoon veel resultaten naar boven. Afgaande op deze resultaten, lijkt het wel alsof er elk jaar nieuwe tuintrends ontstaan. Dat gaat wellicht een beetje ver. Zo veranderlijk is de tuin nu ook weer niet. Dat is maar goed ook, want naast het planten van nieuw groen of wellicht het verleggen van wat accenten en nieuwe accessoires heeft lang niet iedereen zin om elk jaar de tuin om te gooien. Nog los van het budget dat hier natuurlijk voor nodig is. Toch zijn er wel degelijk trends in de tuinsector, alleen kennen deze een wat langere levensduur dan veel andere trends.

Blijvende én nieuwe trends

Het is ook zeker niet zo voorgaande trends ineens achterhaald raken. Bovendien blijken veel trends behoorlijk tijdsbestendig en worden het blijvertjes. Maar wat zijn nu de trends in tuinsector die men de afgelopen jaren heeft zien ontstaan en die de komende jaren zeker terug zullen komen? Een opvallende rol is weggelegd voor lampen. Dat is op zich niet vreemd: binnenshuis is iedereen inmiddels al overgestapt op ledverlichting en verlichting met slimme sensoren. Het was slechts een kwestie van tijd voordat de tuin zou volgen.

Verlichting naar een hoger niveau

De laatste jaren is er een duidelijke trend op het gebied van tuinverlichting ontstaan. De tuin wordt voor steeds meer mensen een plek om heerlijk te vertoeven. Zeer veel tuinen zijn uitgerust met een fijn terras of heerlijke zithoek. Om hier maximaal van te profiteren, is verlichting natuurlijk belangrijk. Ook wanneer de zon onder gaat wil men natuurlijk blijven genieten van de tuin. Daarom is de verlichting in tuinen de laatste jaren over het algemeen een stuk mooier geworden.

Deze trend gaat in de basis wel in tegen een andere belangrijke trend: verduurzaming. Daarom is de buitenlamp met sensor voor de meeste mensen de gedoodverfde favoriet geworden. Sowieso wordt verlichting duurzamer en meer “smart”. Denk aan sfeerverlichting met sensoren, timers of bediening met de smartphone. Hoe de tuin ‘s avonds oogt, wordt steeds belangrijker. Een mooie tuin zorgt voor een gevoel van geluk.

Overige trends in de tuinsector

Wie goed kijkt, zal zien dat er nog enkele trends zijn ontstaan in de afgelopen jaren. Outdoor cooking is daar één van. Nu is het zeker niet zo dat er anno nu in elke tuin een outdoor kitchen staat, maar er komen er wel steeds meer. Bovendien ontdekt Nederland dat de barbecue echt niet alleen maar aan kan in de zomer met stralend weer. Buiten koken wordt steeds meer een echte lifestyle.

Wij verduurzamen onze woningen steeds meer. De tuin bleef daar lang bij achter, maar is inmiddels bezig aan een inhaalslag. Er zijn steeds meer duurzame oplossingen te zien. Enkele voorbeelden zijn de eerder genoemde slimme verlichting, maar ook zaken als het opvangen en gebruiken van regenwater, organische bemesting en verantwoorde, duurzame beplanting. En wat te denken van schuttingen? Mensen kiezen steeds vaker voor milieuvriendelijke en duurzame alternatieven. Denk aan schuttingen van keien, van duurzaam gekapt hout of duurzaam gekweekte, gevlochten wilgentenen.

Meer berichten