Logo kliknieuws.nl/oss
<p>Duurzaamheidsplein in Oss.</p>

Duurzaamheidsplein in Oss.

‘Zwerfval is primair een gedragsprobleem’

  •   keer gelezen

OSS | De gemeente Oss gaat het Kringloopbedrijf Maasland geen bevoegdheid geven om grof afval op te halen. Dat was een wens van de SP, D66, GroenLinks en PvdA. Volgens wethouder Johan van der Schoot mag het Kringloopbedrijf alleen huisraad ophalen, zoals huishoudelijke apparaten, servies, boeken, speelgoed en meubels. Het ophalen van (grof) afval is geen taak. “Overigens is het grof afval in het verleden ook nooit opgehaald door het Kringloopbedrijf”, aldus Van der Schoot.

Tot de categorie Huisraad behoort niet onder andere vloerbekleding (zoals tapijt, parket en laminaat), bouw- en sloopafval en onderdelen van gesloopte badkamers en keukens. Het Kringloopbedrijf is zelfstandig en bepaalt zelf hoe zij haar inzameling vorm geeft. Van der Schoot zegt dat de gemeente met de Kringloopwinkel in gesprek is of er een alternatieve voorziening geboden kan worden. “Voor ons als gemeente blijft wel het uitgangspunt ‘gelijksoortige betaling als aan de poort’. Anders zou dit onrechtvaardig zijn naar degenen die wel hun eigen afvalmateriaal aanbieden.” Hij vervolgt: “Overigens moet er rekening mee worden gehouden dat ook de eventuele betaling voor de onbruikbare spullen tot discussie kan gaan leiden met medewerkers van de Kringloopwinkel.”

Zwerfafval
De afvaldumpingen noemt Van der Schoot een groeiend probleem. Een probleem dat niet alleen in Oss speelt, maar ook in andere grote Brabantse steden. “Het is een heel grote en dure opdracht om er alles aan te doen om zwerfafval zoveel mogelijk te beperken. Primair is dit een gedragsprobleem. Dat maakt de aanpak extra complex. Net zoals veel andere partijen proberen wij onze inwoners bewust te maken van de consequenties van zwerfafval. En heel veel vrijwilligers en hun organisaties helpen mee om de gevolgen daarvan te beperken.”
1 juli is volgens Van der Schoot een geschikt moment om tussentijds de stand van zaken op te maken. Er is nu geen reden voor de gemeente om het beleid te wijzigen.

Meer berichten