<p>Koffieplantage Gaia Estate in Costa Rica.&nbsp;</p>

Koffieplantage Gaia Estate in Costa Rica. 

Megense wil koffiemarkt stuk eerlijker maken

  •   keer gelezen

MEGEN | De Megense Annelise Scholl is een van de initiatiefnemers achter #JOINTHEBOAT, Let’s Have Coffee Together. “Wat wij doen is echte en eerlijke handel, iets waarin we geloven.”

“Ik heb een doel, en dat is de koffiemarkt eerlijker te maken. Dit doe ik door middel van ‘direct-trade’ waarbij koffiebranders rechtstreeks in contact met de boer komen en langdurige relaties opbouwen”, zegt Annelise Scholl. Zij komt zelf uit Costa Rica en woont sinds 2018 in Megen.
‘#JOINTHEBOAT, Let’s Have Coffee Together’ is een initiatief waarbij koffiebranders rechtstreeks in contact met de boer komen en langdurige handelsrelaties opbouwen.
De logistiek die normaal gesproken een drempel is voor middelgrote en kleine branders wordt compleet verzorgd door Grounds Costa Rica.
Dit helpt het inkomen van de boer zo maximaal mogelijk te maken, hun oogst te verbeteren en hen te begeleiden in hun reis om de internationale markt te veroveren.

Costa Rica
Annelise Scholl kwam vorig jaar in contact met Fernando, een oud- klasgenoot uit Costa Rica. Hij is agronoom, eigenaar van de koffieplantages die Gaia Artisanal Coffee heten. Zijn focus is gericht op ‘specialty coffee’, koffie die hoog scoort op de Specialty Coffee Association richtlijnen.
Ze besloten om samen te gaan werken en de koffie in Europa te gaan verkopen. Via het #JOINTHEBOAT-programma kunnen koffiebranders exclusieve koffiesoorten van de 2021-oogst aanschaffen en een plaats in de container reserveren die de koffie in mei van dit jaar naar Europa verscheept. Zo maken ze het mogelijk voor branders om zo vers mogelijk en rechtstreeks van de boer te kopen. Grounds Costa Rica regelt de gehele logistiek, kwaliteitscontroles en verzekeringen.
“Dit is geen ‘fair-trade’, ondanks dat de koffie dan wel gecertificeerd is. Wat wij doen is echte en eerlijke handel, iets waarin we geloven”, aldus Scholl.
Bij het programma hoort een persoonlijke uitnodiging om de plantages in Costa Rica te gaan bezoeken en Fernando zelf te ontmoeten. Een mooie manier om het ambacht te ontdekken en meer te weten te komen over de productiemethodes en de koffie zelf te gaan plukken. Een goed kopje koffie begint bij de oorsprong.
Om deel te nemen aan het #JOINTHEBOAT-programma kun je kijken op www.groundscostarica.com.

Lees het complete verhaal woensdag in Weekblad Regio Oss.

Meer berichten