Logo kliknieuws.nl/oss
<p>Martje van den Bosch in De Tuinen in Demen.</p>

Martje van den Bosch in De Tuinen in Demen.

(Foto: Dick Hubertus. )

De passie van Martje en Fridtjof voor De Tuinen

  •   keer gelezen

DEMEN | Op de fiets van Oss naar Macharen, vervolgens de dijk op naar Megen en dan richting Demen. De ontluikende lente is overal zichtbaar. Op de taluds van de dijken kleurrijke bloemenzeeën en vlak voor Demen een grote grazende schaapskudde met talloze lammetjes. Dan de dijk af om aan te bellen bij het karakteristieke huis van Martje van den Bosch en Fridtjof Bremer die daar al 30 jaar wonen en zich sinds 18 jaar met hun hele ziel en zaligheid inzetten om van De Tuinen in Demen een eldorado te maken.

Een rondgang over het 1 ½ ha grote complex leert dat dit laatste wel lukt. Twintig verschillende siertuinen met elk een eigen karakter en eigen kleur zorgen voor een mooie afwisseling. Hagen en twee kruislings aangelegde berceaux verdelen de tuinen. Terwijl Fridtjof de tulpenperken schoffelt, legt Martje op het grote centraal gelegen terras bij de theeschenkerij uit: ”Een berceau is een overdekte loofgang. Bij ons bestaat die uit een beukenlaan en een rozenlaan van wel 40 verschillende soorten die in juni bloeien. In mei bloeien de tulpen. De pioenrozen en de 130 verschillende irissen, die we uit Denver, Colorado importeren, bloeien in mei. Dat is echt een spectaculair gezicht.”
Over hun passie voor De Tuinen vertelt Martje: “Om dit te kunnen doen moet je het echt allebei willen. Het bepaalt je leven. Je kunt ‘s zomers nooit weg en je bent er altijd mee bezig. Maar je krijgt er veel voor terug. Als het druk is en ik zie dat onze gasten genieten, dan geniet ik ook.”
Even later kwam hij toch terug en betaalde. Op de vraag of hij rondgeleid wilde worden zei hij kortaf: “Ik ken alles al.” Na 1 ½ uur kwam hij terug met tranen in de ogen en zei: “Zoiets moois heb ik nog nooit gezien.”
Nog eens rondwandelend door De Tuinen valt op hoe prachtig ze passen in het omliggende landschap. De dijk, een aangrenzende appelboomgaard, de vijver, de gazons, de hagen, loofgangen, tuinkamers en de rijen knotwilgen maken het tot een schitterend geheel. Als de coronamaatregelen het toelaten zijn er vanaf woensdag weer gasten welkom. www.detuinenindemen.nl geeft uitsluitsel.

Lees het complete verhaal woensdag in Weekblad Regio Oss

Meer berichten