Grote zilverreiger. (Foto: Otto Kwak)
Grote zilverreiger. (Foto: Otto Kwak)

De polders rond Oss, een unieke overwinterplaats voor de grote zilverreiger

Algemeen 521 keer gelezen

Eén van de vele overwinteraars in de polders rond Oss is de grote zilverreiger. Een witte verschijning die veel meer opvalt dan zijn neef, blauwe reiger. Zich behoedzaam voor bewegend langs de randen van de slootjes en de Hertogswetering op zoek naar een visje of kikker.

Zoals bij de eerste grote zilverreiger al bleek, kunnen zilverreigers erg plaatstrouw zijn. Op 25 mei 2019 werd een nestjong in Litouwen geringd met de letters P218. Op 18 oktober 2019 werd de ring afgelezen bij de Kesselseweg, net ten noorden van de Hertogswetering. Gedurende de hele winter werd de ring afgelezen op hetzelfde perceel of net ernaast. Op 27 oktober 2020 was de grote zilverreiger weer aanwezig op dezelfde plek. Tot 5 februari dit jaar werd de vogel steeds weer op dezelfde plek terug gezien. Tegenwoordig kijken we niet meer op van grote zilverreigers in onze polders. De meesten komen vanuit hun broedgebieden in Zuid- en Oost-Europa, waar de soort toeneemt, naar hier. Ondertussen broedt de grote zilverreiger ook al weer vele jaren in Nederland, vooral in de Oostvaardersplassen bij Lelystad. In 1987 voor het eerst. In sommige winters kunnen de aantallen wel oplopen tot meer dan 5.000 in Nederland. De winters in Nederland zijn meestal niet meer zo streng en er blijft voldoende eten beschikbaar. Voedsel is heel divers: kikkers, muizen, kleine vogels, mollen en vissen. Tegenwoordig kun je in onze omgeving gemakkelijk vijf grote zilverreigers bij elkaar zien. Vooral in de polders tussen Oss en ‘s-Hertogenbosch worden vaak zelfs meer dan 25 grote zilverreigers gezien. Soms zie er wel meer dan 50 bij elkaar. In de Stijbeemden werden op 20 januari 2020 25 grote zilverreigers en 11 blauwe reigers geteld. Ook daar zijn groepen groter dan 10 heel normaal.

Slapen in een boom
Wat veel mensen niet weten is dat de grote zilverreigers ook in de polders slapen. De slaapplaatsen worden ieder jaar geteld en dat is vaak niet eenvoudig, omdat ze soms pas arriveren als het al donker is. De grootste slaapplaats bij ons is in de uiterwaarden bij Haren, waar wel meer dan 20 grote zilverreigers kunnen slapen in een bomenrij langs de Maasdijk. Als je geluk hebt verzamelen ze zich voor het donker wordt in de ruige weilanden in de uiterwaarden en proberen nog snel een paar muizen te vangen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant