Eerder archeologisch onderzoek in Oss in 2017. (Foto: Minja Hemminga)
Eerder archeologisch onderzoek in Oss in 2017. (Foto: Minja Hemminga) Foto: MinjaHemminga

Leidse studenten archeologie komen graven in Oss

Algemeen 1.936 keer gelezen

OSS/DIEDEN | Vanaf maandag 17 mei houdt de Faculteit der Archeologie van de Universiteit Leiden in Oss een veldpracticum. Hier leren eerste- en tweedejaarsstudenten de basisprincipes van het archeologisch veldwerk.

Gedurende zes weken kampeert elke week een nieuwe groep van zo’n dertig studenten in Dieden bij de Laurenshoeve. Elke ochtend vertrekken zij op hun fiets richting de Gewandeweg in Oss. In totaal komen zo’n 200 Nederlandse en internationale studenten naar Oss.

Hoge verwachtingen
In opdracht van de gemeente Oss zoeken zij in een gebied aan de Gewandeweg naar archeologische resten. In het gebied komen in de toekomst misschien woningen. Het is nodig om het terrein van tevoren te onderzoeken en eventueel op te graven. Zo kunnen ze de geschiedenis van het gebied in kaart brengen. De gemeente Oss verwacht er veel van, want het gebied ligt naast de wijk Mikkeldonk. Daar zijn bij eerder onderzoek al een paar plattegronden van huizen en waterputten uit de Bronstijd en IJzertijd gevonden. Dat betekent dat er in dit gebied al 4000 jaar mensen wonen.

Corona-proof opgraven
De universiteit is blij dat het veldpracticum dit jaar weer door kan gaan. Er is een streng veiligheidsprotocol met de nodige coronamaatregelen. Denk aan ieder apart in een eigen tent kamperen, 1,5 meter afstand houden en het regelmatig testen van alle studenten. Vorig jaar is het practicum door corona afgelast, waardoor veel studenten nu achterlopen in hun studie. De studenten hebben de coronamaatregelen graag over voor hun veldwerk.

Goede band Leiden en Oss
De universiteit komt graag naar Oss. De gemeente is bekend terrein voor hen. Als sinds de jaren 70 worden Leidse archeologiestudenten in Oss opgeleid. En de gemeente is net zo blij met de relatie met Leiden. Door dit langdurige onderzoek is er veel over de geschiedenis van Oss bekend. Oss is zelfs één van de grootste opgravingsgebieden in Nederland.
Het is nu afwachten wat het onderzoek aan de Gewandeweg oplevert. De gemeente hoopt op mooie resultaten, zodat het verhaal
over de prehistorische en Romeinse bewoning in Oss nog completer wordt.

Online publieksactiviteiten
Het is niet mogelijk om publiek te ontvangen. Er zijn dus ook geen open dagen en meegraafdagen. In plaats daarvan gaan studenten, in samenwerking met de gemeente, aan de slag met online verhalen.

Eerder archeologisch onderzoek in Oss in 2017. (Foto: Minja Hemminga)
Eerder archeologisch onderzoek in Oss in 2017. (Foto: Minja Hemminga)
Eerder archeologisch onderzoek in Oss in 2017. (Foto: Minja Hemminga)
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant