Logo kliknieuws.nl/oss
<p>René Pittens oogst de asperges met een speciaal steekmes.</p>

René Pittens oogst de asperges met een speciaal steekmes.

(Foto: )

‘Vinden het belangrijk om duurzaam te werken’

  •   keer gelezen

BERGHEM | Voor veel mensen is het een delicatesse: asperges. Door de liefhebbers ook wel de 'koningin der groenten' of 'het witte goud' genoemd. Ze zijn al weer een aantal weken te koop. Maar het kost heel wat handwerk voordat ze in de winkels liggen. René Pittens en zijn vrouw Riek-Jan van der Heijden van Tuinderij ’t Tuureind weten daar alles van.

door Dick Hubertus

De vader van Riek-Jan begon in 1963 met de teelt van asperges. In 2005 namen Riek-Jan en René het bedrijf over. Vanaf het terras achter hun woning in het buitengebied van Berghem hebben we een prachtig uitzicht over drie hectaren zonovergoten aspergebedden waar aspergestekers luid zingend hun werk doen. René: "Dit weer is prima. Het belangrijkste voor de groei van asperges is veel zon, maar het hoeft niet warm te zijn. In februari beginnen we met het maken van de bedden voor de vroege rassen. Dan gaan de tunnels van plastic er overheen om de groei te stimuleren. Op de aanplant ligt 42 centimeter grond. Een aanplant gaat 10 jaar mee en de eerste 6 jaar is de oogst daarvan het grootst. Als een asperge zijn kopje boven de grond uitsteekt kunnen we hem met een speciaal steekmes op 25 centimeter diepte afsnijden. Je moet er wel slag van hebben om dat mes goed te hanteren."
Riek-Jan vervolgt: "Wij vinden het belangrijk om duurzaam te werken en gebruiken dan ook nauwelijks of geen bestrijdingsmiddelen. Onze rassen hebben we gekozen op smaak en we vinden dus kwaliteit belangrijker dan kwantiteit. We verkopen onze asperges vooral aan particulieren vanuit onze landwinkel, maar ook aan restaurants als Versaen in Ravenstein, Cordial in Oss en de Bierbrouwerij in Oijen. Behalve asperges hebben we 400 kersenbomen. Het is een arbeidsintensief bedrijf. We maken lange dagen maar het mooie vind ik het groeien en bloeien van onze producten. Het is prachtig om dat proces te volgen en vervolgens een mooi en eerlijk product op de markt te kunnen brengen. De oogst van asperges is van begin april tot en met 24 juni, de feestdag van St. Jan."
"Behalve asperges, kersen en producten van lokale ondernemers die we in onze landwinkel verkopen, hebben we tegenwoordig ook kiwibessen in ons assortiment. Een nog vrij onbekende teelt. Ze zien er uit als kiwi's, maar je hoeft ze niet te schillen en kunt ze zo eten. Vanaf augustus kunnen we ze weer oogsten. Mooi vind ik dat we hier met veel jongeren uit de regio werken. Ik vind het fijn om de jeugd een kans te geven. Ze hebben vaak veel meer talenten dan je in eerste instantie zou denken."

Meer berichten