Logo kliknieuws.nl/oss
<p>De Osse kermis.</p>

De Osse kermis.

(Foto: Hans van der Poel )

‘Als dit zo doorgaat, dan komt de toekomst van de kermis in gevaar’

  •   keer gelezen

Er blijkt grote bereidheid onder organisatoren om maatregelen te nemen waarmee kermissen in ieder geval door kunnen gaan. Zo is driekwart van de organisatoren ervoor om het kermisterrein te voorzien van hekken zodat toegangscontrole mogelijk wordt. Bijna de helft geeft aan bereid te zijn de kermis te verplaatsen naar een ander terrein waar meer ruimte is. 

Organisatoren van kermissen verwachten dit jaar wel beduidend minder kermisbezoek. Dat komt door de coronamaatregelen die naar verwachting nog het hele kermisseizoen gelden. Dit blijkt uit een quickscan die onderzoeksbureau Respons hield in samenwerking met De Nederlandse Kermisbond (NKB) en de Bond van Kermisbedrijfhouders (BOVAK). Momenteel is een derde van alle kermissen van 2021 reeds door COVID-19 geschrapt. Dat leidt al tot een verlies van ruim 2 miljoen bezoeken. Ondanks de onzekerheid staan er vooralsnog veel kermissen op ‘doorgaan’. Ook de 3 grootste kermissen van Nederland in respectievelijk Tilburg (juli), Weert (september) en Hoorn (augustus) en die van Oss staan vooralsnog op de kalender, maar in welke vorm is nog onduidelijk. Jan Boots (NKB): “Uit de quickscan blijkt dat organisatoren en exploitanten weer graag aan de slag willen zodat, na het dramatische kermisjaar 2020, ook 2021 niet geheel verloren gaat.” Atze Lubach (BOVAK): “Feit is dat we helaas weer een verkort kermisseizoen krijgen met de nodige hindernissen en onduidelijkheden onder andere ten aanzien van de behandeling van vergunningsaanvragen, welke beperkende coronamaatregelen gelden straks en hoe snel kan een kermis een vergunning krijgen.”

Hogere kosten
Meer dan de helft (54%) van de organisatoren denkt dat bezoekers op de kermis tenminste hetzelfde besteden als voor corona. Een derde verwacht zelfs dat er sprake zal zijn van een inhaaleffect en de bezoekers meer gaan uitgeven. 83% van de organisatoren verwacht dat de kosten voor de organisatie hoger zijn. De rekening zal moeten worden betaald door organisatoren en exploitanten zelf, zo denken ze. Daarbij wordt ook gerekend op een bijdrage van de betreffende gemeenten.

Kermistraditie
“De kermis is een vertrouwd beeld voor steden en dorpen, gemeenten vinden dit ook belangrijk”, aldus NKB-voorman Jan Boots. “Juist daarom mag 2021 niet ook verloren gaan. De jongste doelgroep van de kermis, de kinderen die voor de eerste keer met hun vader en moeder naar de kermis gaan, worden nu weer gemist. Als dit zo doorgaat, dan komt de toekomst van de kermis in gevaar, daar vragen wij aandacht voor bij gemeenten. Kermis is een traditie die stamt uit de middeleeuwen en veel kermisexploitanten behoren tot de 6e of 7e generatie, zij zijn essentieel onderdeel van het vertrouwde beeld van de kermis.”

Meer berichten