<p>Thyrza Zoons. (Foto: Studio bold, Nationale Jeugdraad)</p>

Thyrza Zoons. (Foto: Studio bold, Nationale Jeugdraad)

‘Jongeren willen meewerken aan oplossingen’

  •   keer gelezen

BERGHEM | Thyrza Zoons was afgelopen week als bestuurslid Internationale Zaken van de Nationale Jeugdraad aanwezig bij de presentatie van de Nationale SDG (Sustainable Development Goals) rapportage. De voormalig Berghemse vindt het belangrijk dat jongeren structureel een plekje krijgen aan de ‘regeringstafel’. “De stem van jongeren wordt niet genoeg gehoord bij het behalen van duurzame ontwikkelingsdoelen.”

Nederland ondertekende in 2015 -samen met alle andere 193 landen ter wereld- de duurzame ontwikkelingsdoelen. In 2030 moeten deze 17 doelen gehaald zijn. De Nationale Jeugdraad (NJR) is penvoerder van het jongerenhoofdstuk van de SDG rapportage. Jongeren hebben relatief weinig last van het coronavirus zelf, maar ervaren wel enorme gevolgen van de maatregelen. De positie van jongeren stond al onder druk. Corona verscherpt bestaande kansenongelijkheden en creëert een mentale gezondheidscrisis onder jongeren. De oproep van de NJR is om jongeren onderdeel te maken van de oplossingen van deze crisis. “Dit is nu het vijfde jaar dat we dit rapport publiceren, met hele duidelijke punten waar we als jongeren mee aan de slag willen. Onderwijs, gezondheid, klimaat… De SDG’s gaan over ónze toekomst. En die toekomst komt hevig onder druk te staan door de gevolgen van de coronacrisis. Wij willen wel meewerken aan oplossingen, maar we moeten ook de mogelijkheden krijgen. Dat gebeurt nu niet genoeg.” De Nationale Jeugdraad schreef de rapportage samen met andere jongerenorganisaties en -bewegingen. Samen communiceren ze duidelijke aanbevelingen aan de politiek om de SDG’s te behalen en het toekomstperspectief van jongeren te verbeteren. “Het gaat over doelen die we gewoon over negen jaar al behaald moeten hebben. Op dit tempo gaan we dat niet redden. Overigens ben ik wel trots dat Oss in Nederland 1 van de koplopers is.”
Zoons merkt wel dat jongerenparticipatie hip is geworden. “Het is niet voor niets dat Mark Rutte vorig jaar een oproep aan jongeren heeft gedaan om zich te laten horen. Maar wij willen niet alleen een plekje aan de formatietafel krijgen, maar ook in het hele proces. Het is belangrijk nu te investeren in onderwerpen als wonen, werk en onderwijs, anders loop je tegen een achterstand aan die niet meer in te halen is.”

Bestuurslid
Zoons werd op 1 juli 2020 bestuurslid en neemt over een paar maanden afscheid. Ze kijkt terug op een boeiend bestuursjaar. “Ik maak me druk over onderwerpen als milieu en samenwerking op internationaal vlak. Hoe ziet de wereld eruit als ik 35 jaar ben? Ik vertegenwoordig met de NJR ook de rest van de jongeren. Of ik in de toekomst een rol als politicus ambieer? Dat niet, alhoewel het politieke werkveld interessant is. Maar het vertegenwoordigen van belangen van anderen vind ik wel een toffe missie.”

Topsport
Bij haar functie bij de NJR maar ook in de rest van haar carrière komt haar achtergrond als topschermster goed van pas. In haar jeugd behoorde ze tot de wereldtop. “Ik heb in de topsport geleerd dat je alleen verder komt als je af en toe keihard op je bek gaat. Doe je dat niet en ben je bang dat iets niet lukt, dan zul je nooit verder komen.”

Meer berichten