Paul van Dijk, Frank den Brok, Roy Geers en Rien Wijdeven.
Paul van Dijk, Frank den Brok, Roy Geers en Rien Wijdeven.

Belangrijke aanpassingen in ontwerpbestemmingsplan van ‘ambitieus en duurzaam’ Heesch West

Algemeen 355 keer gelezen

HEESCH | De gemeenten Oss, Bernheze en ‘s-Hertogenbosch hebben de handen ineen geslagen voor de ontwikkeling van het bedrijventerrein Heesch West. Het plan is nu in de volgende fase: het ontwerpbestemmingsplan. Dit is op donderdag 3 juni samen met de aanvulling op de milieueffectrapportage gepubliceerd op www.ruimtelijkeplannen.nl en de websites van de gemeenten. De terinzagelegging start op 10 juni, waarna mensen gedurende zes weken via een zienswijze kunnen reageren.

Er is in de regio een grote behoefte aan bedrijventerreinen. De beschikbare locaties zijn schaars en de vraag is groot. “In de gemeente Oss is er echt urgentie, veel meer dan een jaar of vijf geleden”, aldus wethouder Frank den Brok. “Voor Vorstengrafdonk zijn de laatste kavels gereserveerd, in Lith en Ravenstein zijn we vol en De Geer is ook bijna vol. Ik maak me zorgen dat groeiende Osse bedrijven zich hier niet meer kunnen vestigen. Heesch West is dan wel geen Oss grondgebied, maar wel de regio en dat is ook belangrijk voor Oss.” Zijn collega Rien Wijdeven van de gemeente Bernheze deelt die woorden. “Ook in Bernheze zijn er bedrijven die door willen groeien, maar hier vastlopen. Op Heesch West zijn die mogelijkheden er wel. We moeten als gemeente natuurlijk wel goed kijken naar de plekken die leeg komen te staan als verhuizing naar Heesch West een feit is.”

Veel interesse
Heesch West wordt een ambitieus, duurzaam bedrijventerrein dat ruimte biedt aan in totaal maximaal 80 hectare netto uitgeefbare kavels: 50 ha netto in de eerste fase en 30 in de tweede fase. Er is al veel interesse vanuit bedrijven. 60 procent van de aanvragen komt van een bedrijf uit deze regio. Welke andere bedrijven er naar Heesch willen komen, willen de betrokken partijen nog niet zeggen.

Belangrijke aanpassingen
In 2019 werd het Voorontwerp bestemmingsplan (VOBP) voor Heesch West gepresenteerd. Daarop kwamen zo’n 1.300 inspraakreacties binnen. De gemeenten gingen aan de slag met de reacties voor de volgende fase: het ontwerpbestemmingsplan. Belangrijke aanpassingen in vergelijking met 2019 zijn onder andere het creëren van meer ruimte voor regionale bedrijven, bedrijven uit de zwaarste milieucategorie krijgen nog maar 6 hectare, het afzien van windenergie en er is flink geïnvesteerd om de verkeersafwikkeling beter te regelen. 

Lees volgende week in Weekblad Regio Oss een uitgebreid artikel over Heesch West.

UPDATE: De milieueffecten van bedrijventerrein Heesch West zijn goed in beeld in het aangevulde milieueffectrapport. Wat nog ontbreekt in het rapport is informatie over maatregelen om effecten van stikstof op kwetsbare natuur te voorkomen. Dat zegt de Commissie voor de milieueffectrapportage in haar advies over dit rapport. De gemeenten ’s-Hertogenbosch, Bernheze en Oss hadden de Commissie gevraagd het aangevulde milieueffectrapport te beoordelen. De Commissie adviseert het milieueffectrapport nog aan te vullen met deze informatie, voordat definitief wordt besloten over het bedrijventerrein. De gemeenten hebben aangegeven dit advies over te nemen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant