<p>Kapelaan Willem Renders in de pastorietuin met &eacute;&eacute;n van zijn huisdieren: een varkentje. </p>

Kapelaan Willem Renders in de pastorietuin met één van zijn huisdieren: een varkentje.

(Foto: )

Kapelaan Renders is goed ‘geland’ in Berghem

  •   keer gelezen

BERGHEM | “De kennismaking met de parochie is prima bevallen. Ik ben vriendelijk en hartelijk ontvangen door parochianen en vrijwilligers.” Op 1 januari is kapelaan Willem Renders (41) in de Berghemse Willibrordusparochie kapelaan Beekman opgevolgd die met een aantal parochianen een stroeve relatie had. “Sommige parochianen hebben woorden met hem gehad, anderen niet. De meeste mensen die ik ontmoet hebben het daar helemaal niet meer over.”

door Dick Hubertus

“We kijken weer naar de toekomst. Groepen vrijwilligers zijn zichzelf weer komen melden zoals een groep om de kerk schoon te houden. En eind mei hebben we nog een mis uit dankbaarheid gehouden ter nagedachtenis aan pastoor Van Genugten die hier van 1973 tot 2002 pastoor was en die veel betekend heeft voor de parochie en de Berghemse gemeenschap. Ik hoorde veel verhalen over hem van mensen die in nood waren, door hem geholpen zijn en hem daarvoor nog steeds dankbaar zijn. Dat raakt me. Daarom hebben we met een aantal parochianen foto’s van hem verzameld. In gezamenlijk overleg hebben we de mooiste uitgezocht en laten uitvergroten. Deze hangt nu in zijn voormalige werkkamer, tegenwoordig in gebruik als ontvangstkamer.”

Oneindige liefde
Renders werd 41 jaar geleden geboren in het Italiaanse dorpje Dolcedo, vlakbij de Franse grens, op 80 kilometer van Nice. Met zijn Nederlandse ouders woonde hij afwisselend steeds een half jaar in Utrecht en Dolcedo. In Eindhoven studeerde hij aan de HTS en de Technische Universiteit. Tijdens zijn priesteropleiding liep hij stage bij de toenmalige pastoor Mennen van de Grote Kerk in Oss en werd in 2015 tot priester gewijd. Sinds januari woont hij dus in de monumentale pastorie uit 1903 in Berghem. Over zijn pastorale missie zegt hij: “Het gaat er om steeds verder verbonden en in contact te komen met Onze Lieve Heer. Als je dat eenmaal ontdekt hebt wil je niet anders. Ontmoetingen met hem verrijken ons leven ook op andere vlakken en als je dat ervaren hebt, gun je dat iedereen. In zijn oneindige liefde is iedereen welkom bij Hem. God sluit niemand uit. Helaas is dat in onze huidige samenleving vaak anders.”

Dieren
Behalve van God en de mensen houdt kapelaan Renders ook van dieren. Rond de pastorie scharrelen een varkentje, eenden, kalkoenen, kippen en kuikens rond. Naast de kerk heeft hij een aantal bijenkasten staan. “Bijen hebben het door de milieuproblematiek wereldwijd steeds moeilijker. Dat is zorgelijk want ze zijn cruciaal voor de bestuiving van onder andere fruitbomen, bloemen, planten en gewassen op de akkers.” Ontspanning vindt Renders in sport en muziek: “Ik houd van fietsen, wandelen en tennissen. Behalve gitaar en piano vind ik het ook fijn om op het kleine orgel in de kerk te spelen.”Meer berichten