Afbeelding
Rouwstoet Arie den Dekker. (Foto: Hans van der Poel)
update

Raad steunt burgemeester en gemeente: ‘Ruimschoots ingespannen voor Den Dekker en de samenleving’

Algemeen 2.678 keer gelezen

OSS | Alle politieke partijen in de Osse gemeenteraad staan achter het handelen van de burgemeester en de gemeente in de zaak van Arie den Dekker. Dit bleek maandagavond tijdens het bespreken van het rapport van onderzoeksbureau Necker van Naem over de zaak Arie den Dekker dat nu online staat. “We vinden dat de burgemeester en de gemeente zich ruimschoots hebben ingespannen in deze casus, zowel richting de heer Den Dekker als richting de samenleving”, aldus Marie-Therese Janssen van de SP.

De 54-jarige Ossenaar stak zich op 27 juli 2020 voor het gemeentehuis in brand en overleed later op de dag aan zijn verwondingen. Op 24 september 2020 gaf de gemeenteraad van de gemeente Oss opdracht voor een onafhankelijk onderzoek naar de zaak van Den Dekker. De raad stelde een opdrachtteam samen dat bestaat uit drie raadsleden. Dit team formuleerde de opdracht en de kaders waarbinnen het onderzoek moest plaatsvinden. Het onderzoek is afgerond en het rapport werd maandagavond in de raadsvergadering besproken.

Veel inzet
Na twee pogingen tot brandstichtingen in september 2018 -waarvan bij de laatste Arie den Dekker via het raam kon ontsnappen, maar twee honden omkwamen- zat de Ossenaar zonder huis. De brandstichtingen waren vermoedelijk een wraakactie nadat hij informatie aan de politie had doorgegeven over een dodelijke schietpartij bij een woonwagenkamp aan de Hoogheuvelstraat in Oss. Vanwege de dreigingsinschatting kon de gemeente het niet regelen om een woonunit in Oss te huisvesten. Uit het rapport blijkt dat Den Dekker in 2019 aangaf mee te willen werken voor een verhuizing naar een andere gemeente, maar uiteindelijk kwam hij terug op deze beslissing. Eind 2019 startte een verkenning van de mogelijkheden om alsnog een woning in Oss te vinden, waarbij ONS welzijn is ingeschakeld en woningcorporaties zijn benaderd door de gemeente. Gedurende de voorbereiding op een oplossing te vinden, overleed hij. Uit het rapport blijkt dat de gemeente en betrokken partijen veel inzet hebben geleverd, die op bepaalde momenten verder ging dan in andere gevallen. Zoals het voor rekening nemen van huurkosten en de verblijfkosten voor de honden, het vergoeden van advocaatkosten middels een aanvraag bijzondere bijstand en vrijwel (dagelijkse) beschikbaarheid van de procesregisseur complexe casuïstiek, hulpverleners en agenten. Gedurende de ondersteuning heeft Den Dekker op verschillende momenten aangegeven niet mee te willen werken en hield hij zich niet aan van tevoren gemaakte afspraken. Er is in overleg met de partner begin 2019 de mogelijkheid besproken om de ondersteuning geheel stop te zetten, maar dat is niet gebeurd. Na een reeks protestacties is aan Den Dekker kenbaar gemaakt dat hij zelf verantwoordelijk is voor het regelen van een woonruimte. Door het aanbieden van de woning aan de Aengelbertlaan in 2018 waren er wel verwachtingen gewekt bij Den Dekker.

Reactie burgemeester
De Osse burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans geeft aan heel veel geleerd te hebben van het traject, maar te zitten met een enorm vervelend gevoel dat de heer Den Dekker niet geholpen kon worden. “Er is iets verschrikkelijks gebeurd. Voor familie, vrienden en de huisgenoot. Maar ook voor de rest van de samenleving, iedereen was geschokt. Ik heb die avond heel snel gereageerd met een filmpje. Dat had ik niet moeten doen. Ik wilde in een notendop verantwoording afleggen en worstelde persoonlijk met een gevoel van onmacht. Het was heel dom om een filmpje te maken. Wat er achter bleef, was dat ik een verdedigende indruk maakte. Ik had zelf meer tijd moeten nemen. Het was niet alleen onhandig, het deed geen recht aan het verdriet wat er in de omgeving was. Nabestaanden hebben hun vader, broer en vriend verloren. Ze voelden zich niet gehoord door de burgemeester. Dat spijt me. Het drukte zwaar op de hele gemeente, iedereen bleef achter met emoties. Daarin is het zo ontzettend belangrijk dat er onafhankelijk onderzoek wordt gedaan.”
Volgens Buijs-Glaudemans ligt er een rapport waaruit een feitenrelaas laat zien dat er sprake was van een lang traject met heel veel verschillende fasen. “Steeds weer opnieuw waren we op onbekend terrein. We hebben de menselijke maat als uitgangspunt genomen voor de volgende stap. Maar je let niet alleen op het individu, maar ook op de hele samenleving, dat moet continu in balans zijn. Je zoekt naar een oplossing voor stabiliteit op de lange termijn. Ook in moeilijke tijden hebben we contact gehouden. De onderzoekers herkennen onze worsteling tussen het individuele belang van de zorg en het algemene belang van veiligheid. We hebben niet 1 strakke koers gevolgd, maar zijn elke keer opnieuw gaan zitten. Het lijkt inconsistent beleid, we snappen dat er verwachtingen werden gewekt die niet waargemaakt konden worden. Onderzoekers zien goed dat we in de situatie terecht kwamen dat we de grip leken te verliezen. Er ligt nu een rapport met de complete weergaven van de situatie zoals wij die herkennen. Wel moeten we blijven realiseren dat het gaat om een uitzonderlijke, complexe situatie. En die uitzondering moet niet de regel gaan bepalen. Er is 1 conclusie: Er vinden dagelijks veel gesprekken met inwoners van de gemeente plaats over de zorg en het overgrote deel kunnen we helpen. We kunnen constateren dat we in deze zaak heel veel gedaan hebben, maar iedereen houdt het gevoel dat het heel tragisch is wat er is gebeurd en dat we niet konden helpen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant