De Hoogheuvelstraat. (Foto: Hans van der Poel)
De Hoogheuvelstraat. (Foto: Hans van der Poel)

OM: ‘Gewetenloos handelende criminele organisatie zonder respect voor andermans leven of goed’

112 3.254 keer gelezen

Het Openbaar Ministerie presenteerde de afgelopen weken in 14 zaken bewijzen tegen in totaal vijftien verdachten in het proces rond Operatie Alfa. Ze maken volgens het OM deel uit van een criminele organisatie en worden verdacht van ernstige strafbare feiten. ‘De toepassing van geweld door de organisatie had verschillende doelen: afpersing, wraak, het aanjagen van angst en het overbrengen van een boodschap. En dat de organisatie daarin effectief was, blijkt alleen al uit het feit dat de aangiftebereidheid en de verklaringsbereidheid van getuigen en slachtoffers tijdens het onderzoek vrijwel nihil was. Wij concluderen dat sprake was van een gewetenloos handelende criminele organisatie zonder enig respect voor andermans leven of goed.”

Gedurende anderhalf jaar luisterde de politie duizenden gesprekken af op het woonwagenkamp aan de Hoogheuvelstraat in Oss. Die gesprekken vonden veelal plaats in ‘De Schuur’ op het kamp, maar ook in auto’s en in een woning luisterde de politie mee. Ook werden er op verschillende plekken camera’s geïnstalleerd. Er was direct een verdenking van een criminele organisatie en dat gevoel werd bij de officieren van justitie in de loop van het onderzoek steeds sterker. “Vrijwel dagelijks werden criminele zaken van de organisatie besproken. Er werd continu gepraat over het plegen van strafbare feiten en de voortgang daarvan. De handel in wapens en drugs leek voor de organisatie de normaalste zaak van de wereld. Het idee dat de verdachten enkel in de schuur kwamen om koffie te drinken en te keuvelen, kan met één blik op de uitgewerkte gesprekken en onderzoeksbevindingen van tafel worden geveegd.”
Volgens het OM was Martien R. de leider van de organisatie, maar had ieder lid van de organisatie specifieke taken. Of dat nou ging om vuurwapens, produceren van synthetische drugs of het bouwen van ‘drugshokken’. Martien R. had volgens het OM corrupte contacten bij bedrijven, waaronder in de haven van Antwerpen. Verder beschikte hij over politie-informatie over zijn persoon, woning en auto’s op de oprit en had hij informatie over lopende opsporingsonderzoeken tegen hem en zijn familie. “Dat hij hiertoe in staat was, zegt iets over zijn macht en zijn vermogen om in de bovenwereld criminele contacten aan te boren en te benutten ten gunste van hemzelf en zijn criminele organisatie.”
Lees hier meer.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant