<p>Dit jaar start er een nieuwe EHBO- en AED-cursus.</p>

Dit jaar start er een nieuwe EHBO- en AED-cursus.

‘Kick als je iemand tijdens noodsituatie kunt helpen’

  •   keer gelezen

BERGHEM | Het moment dat Denemarken-speler Christian Eriksen tijdens de EK-wedstrijd tegen Finland in elkaar zakte, maakte ongelofelijk veel indruk op veel mensen. Maar wat als er op straat iemand onwel wordt? Wie kan er reanimeren en eerste hulp verlenen? De EHBO-verenigingen in deze regio luiden de noodklok. “Er wordt steeds meer georganiseerd, maar aan de andere kant zijn er steeds minder EHBO’ers”, aldus voorzitter Ans van der Burgt van het rayon.

door Leon Voskamp

De EHBO-verenigingen van Berghem, Lith, Megen, Schaijk/Reek, Heesch en Geffen staken een paar jaar geleden de koppen bij elkaar voor een EHBO-cursus. In september van dit jaar start een nieuwe cursus in Berghem. “De laatste jaren is de belangstelling van nieuwe EHBO’ers minimaal, dat is echt betreurenswaardig. Aan de ene kant zie je steeds meer evenementen, aan de andere kant is er een groot tekort aan EHBO’ers. Ontzettend belangrijk dat daar verandering in komt.”

Noodsituatie
Volgens Van der Burgt is er niets mooiers dan iemand kunnen helpen mocht dat nodig zijn. “Je ziet het bij Eriksen, daar is geweldig gehandeld. Maar het kan ook in jouw straat gebeuren of in je huis. Je vader of moeder bijvoorbeeld of je eigen kind. Dat is verschrikkelijk om mee te maken. Het is dan belangrijk dat je weet hoe je moet handelen, want iedere seconde telt. Het geeft een enorme kick als je iemand tijdens een noodsituatie kan helpen. Het nieuws rondom Eriksen is nu wereldnieuws, maar die aandacht ebt straks langzaam weg. Het is juist nu belangrijk om actie te ondernemen en je aan te melden voor een EHBO-cursus.”

AED
Een cursus EHBO duurt tien/twaalf avonden. Je moet jaarlijks een keer op herhaling komen. Veelal worden de kosten vergoed via de ziektekostenverzekering. Er wordt ook een AED-cursus aangeboden. Op 1 avond van zo’n 3 uur weet je exact hoe een AED werkt en hoe je moet handelen.
Evenementen
Volgens de Berghemse is het ook leuk dat je als EHBO’er veel mensen leert kennen en dat je op leuke plekken komt. “Dat varieert van het motorcross en wielrennen tot de carnavalsoptocht of het dansmariekestoernooi. Tijdens de Nijmeegse Vierdaagse zijn we actief om blaren te prikken. Het vrijwilligerswerk is zo divers en leuk, alleen handjes zijn heel erg nodig.”

Vaccinatielocatie
EHBO-vrijwilligers zijn deze maanden ook actief in de vaccinatielocatie in Sporthal Berghem. “In eerste instantie hebben we ons zelf aangemeld, maar toen werd ons aanbod afgewezen. Toen de GGD vervolgens mensen nodig had, zijn we alsnog gevraagd. Iedere week worden er 42 EHBO’ers ingezet voor de nazorg. Heel dankbaar om te doen, maar wel een flinke planning. Ook BHV’ers van MSD en Organon zetten zich in.”

Aanmelden
Heb je dit jaar interesse in een EHBO- of AED-cursus? Neem dan contact op met Ans van der Burgt, telefoonnummer (06) 12 87 55 59 of benader één van de afdelingsvoorzitters.

Meer berichten