Burgemeester opent Anjerperkje in Oss dag voor landelijke Veteranendag

  •   keer gelezen

OSS | In de gemeente Oss wordt voorafgaand aan de landelijke Veteranendag een Anjerperkje geopend. Op vrijdag 25 juni opent burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans om 10.00 uur het perkje door middel van het onthullen van een informatiebordje. Het Anjerperkje ligt aan de Spoorlaan, op het grasveld tussen de Booglaan en de Doelenstraat.

Op zaterdag 26 juni vindt, in aangepaste vorm in verband met corona, de landelijke Veteranendag plaats. Op deze dag worden veteranen in Nederland bedankt voor hun inzet in dienst van vrede en veiligheid. Een veteraan is een (ex)militair (mannen en vrouwen) met de Nederlandse nationaliteit die het Koninkrijk dienden in oorlogsomstandigheden of overeenkomstige situaties zoals tijdens vredesmissies in internationaal verband.
De witte anjer als symbool vindt zijn oorsprong in de Tweede Wereldoorlog. Oranjegezinde Nederlanders wilde hun solidariteit aan de Koninklijke familie tonen. Omdat een vlag uitsteken verboden was, werden op de verjaardag van Prins Bernhard op 29 juni 1940 demonstratief witte anjers gelegd bij Paleis Noordeinde. Prins Bernhard droeg een anjer uit protest tegen het Duitse regime en bleef de anjer ook na de oorlog dragen. De Anjer stond in de oorlog voor verzet en loyaliteit en later werd het een symbool voor respect en waardering voor Veteranen in Nederland.

Meer berichten