Afbeelding

Ossenaar wint De Nederlandse Portretprijs

Algemeen 357 keer gelezen

ZEIST/OSS | De Nederlandse Portretprijs is donderdag in de categorie 3D uitgereikt aan Herman Benschop. De Ossenaar deed mee met ‘Felien met krullend haar’.

“Een technisch zeer knappe prestatie. Het gedetailleerde marmeren kinderportret is uit één stuk vervaardigd, welgevormd en heeft een levendige compositie. Een klassiek beeld, doch geen imitatie van traditioneel beeldhouwwerk”, is te lezen in het jurycommentaar.

Vreugde
Benschop: “De vreugde die ik ervaarde bij het opgroeien van mijn kleinkind was mijn motivatie om een fase daarin vast te leggen in marmer, het medium dat al sedert de oudheid in gebruik is om iets vluchtigs, toch tastbaar en in zekere zin ook permanent te maken. Het proces is tijdrovend en erg spannend. Allereerst is een kleibeeld geboetseerd waarna een mal is gemaakt waarmee een afgietsel van gips kon worden geproduceerd, dat als werkmodel kon dienen. Na het kiezen van de steen, het afvlakken en het aftekenen van de contouren op de steen, kon ik met het hakken beginnen. Het is zeer precies werk dat uiteraard de nodige voorzichtigheid vraagt, want… eraf is eraf! De detaillering, het schuren en polijsten daarna deed uiteindelijk ontstaan wat ik voor ogen had, een portret van mijn oudste kleindochter.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant