Er is veel vraag naar vakpersoneel, vooral in de techniek.
Er is veel vraag naar vakpersoneel, vooral in de techniek.

WW-uitkeringen op laagste niveau sinds eind 2019

Algemeen 437 keer gelezen

OSS | Het aantal WW-uitkeringen in de gemeente Oss is ten opzichte van vorig jaar flink gedaald. In juni 2021 kreeg 2,5 procent van de beroepsbevolking in Oss een WW-uitkering, een daling van bijna 20 procent ten opzichte van het jaar daarvoor.

In juni ontvingen in de gemeente 1337 mensen een uitkering. Het aantal WW-uitkeringen in Noord-Brabant is momenteel op het laagste niveau sinds eind 2019, de steunmaatregelen van de overheid spelen hier een belangrijke rol in. Het aantal WW-uitkeringen in Noord-Brabant nam in juni 2021 met 4 procent af ten opzichte van een maand eerder. 

Techniek
In Noord-Brabant nam de vraag naar nieuwe werkkrachten in de techniek het afgelopen jaar toe. In het eerste kwartaal van 2021 ontstonden er 14.800 nieuwe vacatures in de techniek in Noord-Brabant, terwijl dat een jaar eerder nog 10.850 was. Dit is een toename van 37 procent.
Gemiddeld genomen is de krapte voor technische beroepen nog niet op hetzelfde niveau als in 2019. Maar kijkend op beroepsniveau kan de krapte enorm zijn, zo was de arbeidsmarkt voor machinemonteurs vanaf het tweede kwartaal 2020 zéér krap en steeg de spanning sindsdien ook ieder kwartaal. In Noord-Brabant zijn er dan ook veel technische beroepen met moeilijk vervulbare vacatures, waarbij er voor sommige beroepen per direct inzetbare werkzoekende 10 tot 15 vacatures openstaan. Zeer krappe beroepen zijn onder andere: machinemonteurs, elektriciens, elektronisch ingenieurs en loodgieters.
Ook werkgevers geven aan dat een tekort aan personeel een groot knelpunt vormt. Goede vakmensen zijn en blijven moeilijk te vinden. Een kwart van de bedrijven waar sinds het begin van de coronacrisis moeilijk vervulbare vacatures zijn ontstaan, gaf aan dat zij moeite hadden met het invullen van hun vacatures voor technische- en productieberoepen. De landelijke lijst van kansrijke beroepen van UWV laat ook een groot aantal technische beroepen zien.

Lees het complete artikel woensdag in Weekblad Regio Oss

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant