Afbeelding

Maas voerde 100 maal meer water af dan afgelopen jaren

Algemeen 542 keer gelezen

OSS| De Maasgolf heeft in het werkgebied van waterschap Aa en Maas nauwelijks tot wateroverlast geleid. Maar er stroomde wel 3 maal zoveel water door de Maas. En zelfs 100 maal zoveel als de afvoer tijdens de droge perioden van de afgelopen jaren.  

De flinke overstromingen en hoge waterstanden in Limburg domineerden dagenlang het nieuws. Het hoogwater in de maand juli was uitzonderlijk. Door de regen van de afgelopen periode zit er voldoende water in de grond. Planten kunnen genoeg vocht uit de bodem halen. Besproeien (beregenen) is niet nodig. Bij het aanbreken van een drogere periode met hogere temperaturen, kan de bodem echter ook weer snel opdrogen. Dan kan beregenen weer nodig zijn.

Tijdens het hoogwater in De Maas heet het waterschap water uit beken versneld afgevoerd, voordat de Maasgolf ons gebied bereikte. Bij daling van de waterstanden is van afvoeren weer overgegaan op water vasthouden. De stuwen zijn weer omhoog gezet. Voor de eerste week van augustus is de kans groot dat we te maken krijgen met overwegend wisselvallig en vrij koel weer. De grondwaterstanden blijven waarschijnlijk stabiel. Als het droger en warmer wordt, kunnen de grondwaterstanden ook weer snel lager worden. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant