Jannes treedt zaterdag 4 september op op het Hoessenbosch Festival.
Jannes treedt zaterdag 4 september op op het Hoessenbosch Festival.

Zanger Jannes: ‘Optreden is nog steeds een groot feest voor me’

Kunst en cultuur 1.701 keer gelezen

BERGHEM | ‘Adio Amore’, ‘Mijn Naam Is Jannes’, ‘Beetje Meer’; de kenners van het Nederlandstalige levenslied hoeven ongetwijfeld niet lang na te denken over wie we het dan hebben: Jannes.

Jannes kan de geschiedenis in als een van de meest productieve artiesten in Nederland. Zijn laatste album ‘Liever bij jou’ veroverde in 2019 de nummer 1-positie in de Album Top 100. Keer op keer weet de zanger nieuwe muzikale paden te bewandelen en daarbinnen toch een typisch Jannes-geluid neer te zetten.
Dat specifieke geluid van Jannes kennen zijn fans maar al te goed. Lekker mee te zingen, uit het leven gegrepen, vrolijk en een tikje melancholisch. Maar wel steeds in verrassende muzikale stijlen.

Koning der Piraten
Jannes Wolters werd in 1973 geboren op het woonwagenkamp in Emmen. Door muzikale familieleden kwam Jannes van jongs af aan in aanraking met muziek. Dit leidde op 21 augustus 1999 tot een eerste single, die in eigen beheer werd opgenomen. Deze single, ‘Ben jij bij me’, werd dankzij piratenzenders enigszins succesvol. Even later volgde zijn debuut-cd ‘Bella Bianca’.
De tweede cd van Jannes, ‘Van Casablanca naar Napoli’ (2001), betekende zijn landelijke doorbraak. In 2004 deed Jannes mee aan het ‘Concert des Levens’ ter ere van Johnny Hoes. Later dat jaar verscheen het album ‘Gewoon Jannes’, dat werd geproduceerd door Emile Hartkamp, die Jannes ontdekte door de hit ‘Ga maar weg’.
Inmiddels heeft Jannes ruim 500.000 cd’s verkocht, goud en platina behaald, meerdere grote hits gescoord en vele muziekprijzen gewonnen. Jannes is een vaste gast tijdens het Mega Piraten Festijn, waar hij sinds november 2004 optreedt.
Jannes is wat je noemt een man van het volk. Het schoolvoorbeeld van een artiest die groot geworden is door volledig zichzelf te blijven. De nuchtere Drent heeft als bijnaam ‘Koning der Piraten’. Maar de koning is niet verheven boven zijn onderdanen. “Bij mij is niemand een VIP. Iedereen is gelijk. We doen dit met zijn allen.”
“Ik ben een gewone jongen en zing over de alledaagse dingen in het leven”, aldus Jannes. “Liedjes waar ik zelf ook naar zou willen luisteren en die herkenbaar zijn. Ik heb daarbij ideeën, waarmee ik naar mijn producers ga. Zij weten iedere keer weer hoe ze dat wat ik in mijn hoofd heb moeten vertalen naar liedjes die helemaal passen bij hoe ik ben.”
Optreden is voor Jannes nog steeds één groot feest. “Elke keer weer ben ik dankbaar dat de mensen het zo mooi vinden en mijn cd’s kopen. Dan mag je ook wat terugdoen voor die mensen de me al die jaren zo trouw blijven.”

Jannes treedt zaterdag 4 september om 21.30 uur op Mainstage

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant