Het bestuur van Stichting Goede Doelen Week Berghem.
Het bestuur van Stichting Goede Doelen Week Berghem. (Foto: )

Ook Berghem heeft nu een Goede Doelen Week

  •   keer gelezen

BERGHEM | Stichting Goede Doelen Week Berghem is afgelopen jaar opgericht. Vijftien goede doelen die in Berghem collecteren zijn bij elkaar gekomen. De jaarlijkse collecte is voor de komende jaren vastgelegd in de collecteweek van de Nierstichting, van 19 tot en met 25 september.

Bestuurslid Rosita de Waal is coördinator namens de Nierstichting. Tijdens een gesprek met haar buurvrouw Daniëlle Toebast (coördinator Longfonds) werd duidelijk dat beide goede doelen dezelfde problemen hebben. De Waal: “Het is steeds lastiger om collectanten te vinden. Daardoor dalen de opbrengsten. We vroegen onszelf af waarom we niet samen gingen werken. Dat zien we in plaatsen om Berghem heen ook al jaren gebeuren.” Via Stichting Collecteplan kwamen ze aan de gegevens van de andere landelijke goede doelen (met CBF-keurmerk) die in Berghem actief zijn. De coördinatoren werden benaderd en tijdens een aantal bijeenkomsten werden meningen gedeeld. “Je merkt dat iedereen met dezelfde problemen kampt. Er was volop enthousiasme om samen te gaan werken.” 

Bestuur
Voor een Goede Doelen Week moest een stichting worden opgericht en er werd een zeskoppig bestuur aangesteld: Gontje van Duren, Angelique Oudejans, Ellie de Groot, Daniëlle Toebast, Marcel Pennings en Rosita de Waal. “Al met al heeft het een lange aanloop gehad van wel ruim twee jaar. Maar nu de stichting een feit is kunnen we dit jaar van start gaan met de Goede Doelen Week. Gelukkig hebben veel collectanten aangegeven door te willen gaan.”

Envelop
Van 13 tot 19 september wordt er bij ieder huis in Berghem een envelop in de brievenbus gedaan. De collectanten bellen ook aan en als er iemand thuis is, wordt er kort informatie over de week gegeven. “We hebben voor deze week gekozen omdat het nog lang licht is, vaak mooi weer en omdat mensen veelal terug zijn van vakantie. Omdat de Goede Doelen Week nieuw is in Berghem, willen we kort even uitleggen wat de bedoeling is. Het zou namelijk zonde zijn als de envelop bij het oud papier terechtkomt.” In de envelop staan op een formulier de vijftien goede doelen met daarbij waar het geld aan besteed gaat worden. Achter elk goed doel is een ruimte waar u kunt noteren welk bedrag u voor dat doel wilt schenken. Tel vervolgens alle bedragen op, noteer het totaalbedrag en doe het formulier samen met het totaalbedrag in de bijgesloten retourenvelop. Wanneer u alleen een totaalbedrag invult, dan wordt het geld gelijk verdeeld over de vijftien goede doelen. U hoeft nergens uw naam op te schrijven, zo blijft uw gift anoniem. Deze envelop wordt in week 38 (20-25 september) opgehaald door de collectant met een verzegelde collecte-emmer of u kunt het afgeven bij de Jumbo’s in Berghem en Fitness4All.

Digitaal schenken
Mensen kunnen er ook voor kiezen om digitaal te schenken. U kunt het geld overmaken naar NL 86 RABO 0371 0126 43 tnv Stichting Goede Doelen Week Berghem. In de retourenvelop is ook een QR-code te zien, waarmee mensen een bedrag over kunnen maken. Dit bedrag wordt dan gelijk verdeeld over de doelen.

Meer berichten