Het terrein van de voormalige V&D.
Het terrein van de voormalige V&D.

‘De omgeving is dynamisch en niet te voorspellen’

Algemeen 847 keer gelezen

OSS | Mensen die al even niet meer in de Osse stad zijn geweest, zullen verrast zijn. Het voormalige V&D-pand is vrijwel helemaal gesloopt en dat is even wennen.

Afgelopen maandag werden de sloopwerkzaamheden na de bouwvakvakantie hervat. Zo moet een deel van de vloer nog worden geruimd. Daarna starten de voorbereidingswerkzaamheden van de bouw van het Walkwartier. Na archeologisch onderzoek kan er daadwerkelijk worden gebouwd. November 2021 is de planning. Onder voorbehoud van werkbaar weer, en dat de tijdelijke trafo-verplaatsing op tijd klaar is, en dat de archeologische vondsten géén vertraging geven.
Saai is het er geen dag. Dat weet Bas Timmers als geen ander. Als coördinator omgevingsveiligheid is hij iedere dag volop betrokken bij dit project. “Je komt continu dingen tegen. De omgeving is dynamisch en laat zich niet voorspellen. De omgevings-, wegenverkeers- en klimaatwet veranderen continu. Het is alsof ik een hele grote film afspeel die constant bijgewerkt moet worden.”

Schakelen
Timmers heeft als neutrale coördinator met vijf soorten (O-) stakeholders te maken: overheden, opdrachtgever, opdrachtnemer, onderaannemer en de omgeving. Ieder met eigen subafdelingen. Er is sprake van vijf soorten (M-) bewegingen: materialen, maatschappij, materieel, mindset en medewerkers. Op basis van vier thema’s Bereikbaarheid, Leefbaarheid, Veiligheid en Communicatie (BLVC)-kader is er een plan met 25 punten om het bouwproject veilig en slim in goede banen te leiden. Het gaat om effectieve maatregelen om de gevolgen van het project voor de omgeving te beperken en de efficiëntie voor bouwlieden te verbeteren. Aan Timmers de taak om te schakelen tussen partijen en in te grijpen waar nodig. Zo stelde hij bijvoorbeeld voor om fietsende TBL-scholieren niet meer vanuit de Carmelietenstraat naar buiten te laten gaan, maar een fietspad te creëren aan de achterkant via de Oostwal. Een extra kostenpost, maar veiligheid boven alles. Ook is het bouwterrein hermetisch afgesloten, waarbij bouwvakkers zich moeten registreren en bouwverkeer moet reserveren. Timmers is aanspreekpunt als er vragen zijn. “Er zijn sinds 1 maart zo’n 70 meldingen binnengekomen van allerlei partijen. Van vragen over verkeersborden in het centrum, klachten of stof, geluid en trilling tot een vraag van een horecaondernemer betreffende een terrasvergunning. Daarmee ga ik aan de slag voor een passende oplossing.”

Custom made
Timmers kijkt in Oss verder dan alleen het werk rond het Walkwartier. “Er staan in de toekomst nog meer mooie uitdagingen te wachten, zoals Fraterhof, Belastingkantoor, Raadhuislaan Zuid, Golfbad en Euterpelaan. Dit plan kun je voor zo’n 75 procent standaardiseren en toepassen op andere projecten, met een deel custom made.” Tot slot spreekt Timmers uit trots te zijn. “Op het gebied van punten als bouwlogistiek, omgevingscoördinatie en zero emissie zijn we in Oss vooruitstrevend te noemen. Alles in de lijn van de Global Goals-visie. Veel grote steden zien Oss als voorbeeld waar mooie dingen worden bereikt met een relatief kleine organisatie. We mogen trots zijn op hoe we de zaken rond omgevingsveiligheid organiseren.”

Het terrein van de voormalige V&D.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant