<p>Bibliotheek Oss aan de Raadhuislaan na verbouwing in 1984. (Collectie Stadsarchief Oss)</p>

Bibliotheek Oss aan de Raadhuislaan na verbouwing in 1984. (Collectie Stadsarchief Oss)

Speciaal congres en jubileumdag vanwege 100 jaar Bibliotheek Oss

  •   keer gelezen

OSS | De Bibliotheek Oss bestaat honderd jaar. Daarom wordt er op vrijdagmiddag 24 september een speciaal congres georganiseerd dat online te volgen is. Op zaterdag 25 september is er een jubileumdag met allerlei leuke activiteiten.

Zaterdag 25 september bruist de jarige Bibliotheek Oss aan de Raadhuislaan 10 tussen 10.00 en 16.00 uur van de activiteiten. Dikkie Dik en Osje lopen rond, er is een gezinsspeurtocht en je kunt allerlei creatieve doe-opdrachten doen. Om 11.00, 13.00 en 15.00 uur is er een Meet & Greet met Dolfje Weerwolfje. De pop-up bieb staat buiten op het grasveld en er zijn allerlei exposities voor jong en oud. Kom bijvoorbeeld kijken naar het zeer gedetailleerde Muizenhuis of de tekeningen van Quentin Blake, illustrator van de boeken van Roald Dahl. Laat een gedicht op maat maken, luister naar muziek of krijg boekenadvies. 

Themawandeling
Ook is er een prijsuitreiking van diverse wedstrijden en je kunt om 11.00, 13.00 of 15.00 uur meelopen met een speciale themawandeling met de stadsgidsen van het Maaslandgilde. Zij hebben een speciale wandeling door het centrum gemaakt over 100 jaar Bibliotheek. Reserveren voor deze wandeling kan alvast bij het Stadsarchief (informatie@stadsarchiefoss.nl) of sluit op de 25ste aan. 

Minilezing
Kunsthistorica Marie Christine Walraven geeft om 13.30 uur een gratis minilezing ‘Doeken met boeken’. In deze minilezing komen de mooiste voorbeelden van de meest beroemde kunstenaars voorbij. Wel even reserveren via de website van de Bibliotheek: nobb.op-shop.nl. Kijk voor het volledige programma van de jubileumdag op www.bibliotheekoss100jaar.nl.

Online congres
Op vrijdag 24 september organiseert de Bibliotheek een speciaal jubileumcongres: ‘In de voetsporen van Titus, een goede voorouder’. Honderd jaar nadat Titus Brandsma aan de wieg stond van de Bibliotheek Oss laten ze zien dat de Bibliotheek van nu in de kern hetzelfde doet als toen: mensen verleiden zichzelf te blijven ontwikkelen en samen met anderen kansen bieden aan de gemeenschap. Vier sprekers gaan in op dit onderwerp en vertellen wat hun verwachtingen zijn voor de toekomst: Daan Roovers, oud-Denker des Vaderlands en docent publieksfilosofie Universiteit Amsterdam, Roman Krznaric (online), auteur van ‘De goede voorouder: langetermijndenken voor een korte termijn wereld’, politicus Habtamu de Hoop en Wouter Sanderse, universitair docent educatie UvH Utrecht. 

Bekijken
Dit congres is in verband met de coronamaatregelen alleen bij te wonen voor genodigden. Op het YouTubekanaal van Bibliotheek Oss kunnen geïnteresseerden het congres vanaf 13.00 uur via de livestream gratis volgen: https://www.youtube.com/watch?v=zXf4oxFDQgA.

Meer berichten