Ellen van den Bosch, Peter van der Kraan, Sarah Hoeben, Marlies de Beer en Willem van der Burgt.
Ellen van den Bosch, Peter van der Kraan, Sarah Hoeben, Marlies de Beer en Willem van der Burgt.

Coöperatie Hof van Oss opgericht, locatie in zicht

  •   keer gelezen

OSS | Goed nieuws voor wie bewust wil omgaan met zijn voeding en zijn ecologische ‘foodprint’: de coöperatie Hof van Oss is officieel opgericht en heeft al een geschikte locatie op het oog. Als de tuinderij straks een feit is, kun je als lid van de coöperatie elke week een pakket met groente, fruit, kruiden en piepers oppikken. Het wordt een plek waar alles natuurlijk groeit en bloeit; waar leden elkaar ontmoeten en ook zelf de handen uit de mouwen kunnen steken.

Marlies de Beer, voorzitter van de coöperatie: “Wij vinden het een prettig gevoel om in onze eigen omgeving ons eigen voedsel te verbouwen, op grond van ecologische principes. We werken met de natuur mee en gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmatige meststoffen. Zo dragen we bij aan het verbeteren van klimaat en bodemkwaliteit, meer biodiversiteit en de verrijking van het landschap. Ook voorkomen we zo het gebruik van onnodige verpakkingsmaterialen en dat ons voedsel de halve wereld over reist. Dat hele systeem moet op de schop.”

Professionele begeleiding
“Het wordt heel iets anders dan een moestuin, waar iedereen op zijn eigen manier zijn eigen stukje bewerkt”, vult Willem van der Burgt aan, één van de andere kartrekkers van het eerste uur. “Het bijzondere van Hof van Oss is dat we samen eigenaar worden van de tuinderij en die ook samen runnen, begeleid door een professionele tuinder die ons adviseert en de dagelijkse werkzaamheden uitvoert. Door zelf mee te oogsten en mee te werken op de tuin, krijg je ook meer een band met je voedsel.”

Leden en tuinder gezocht
Penningmeester Ellen van den Bosch benadrukt dat iedereen die de principes van Hof van Oss onderschrijft lid moet kunnen worden. “We willen het lidmaatschap dan ook betaalbaar houden. Om financieel gezond te kunnen draaien, mikken we op deelname van zo’n 170 huishoudens. Nieuwe leden zijn van harte welkom en ook naar de professionele tuinder die een aantal dagen per week voor ons wil werken, zijn we nog op zoek.”

Inschrijven
Wie serieus geïnteresseerd is, kan zich kosteloos inschrijven als aspirant-lid, op de website www.hofvanoss.nl. De ontwikkelingen rond Hof van Oss zijn ook te volgen via Facebook, Instagram en LinkedIn. Kijk voor meer informatie op de website www.hofvanoss.nl.

Natuurwandeling
Op zaterdag 16 oktober wordt er een natuurwandeling georganiseerd, deelname is gratis. Hierbij kun je al je vragen stellen en zullen de kartrekkers van Hof van Oss het concept toelichten. Deelnemers verzamelen om 14.00 uur op de parkeerplaats aan de Steltlaan. De wandeling zal tot ca. 16.00 uur duren. Iedereen is van harte welkom.

Meer berichten