Henk Swinkels.
Henk Swinkels. (www.stichtinghonk.nl)

Tocht van zijn leven voor het goede doel

  •   keer gelezen

KEENT | Hij liep meerdere keren de Nijmeegse Vierdaagse, maar die prestatie is niet te vergelijken met zijn huidige sportieve uitdaging. Henk Swinkels uit Keent startte op 17 juli met een wandeltocht naar het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostella. Nu ongeveer halverwege staat hij vanuit Frankrijk Weekblad Regio Oss te woord. “Ik vind het fantastisch om te doen, maar je hebt er af en toe wel dagen tussen zitten dat het tegen zit.”

door Leon Voskamp

De pelgrimstocht stond al zeker twintig jaar op zijn wensenlijst. De beoogde start werd vanwege corona uitgesteld, maar op 17 juli kon hij dan eindelijk beginnen. “Ik wilde graag een keer een sabbatical nemen en het bestuur van het verpleeghuis waar ik werkte gunde het me, maar het kwam qua planning niet uit. Toen ik vorig jaar met pensioen ging, was dat het moment om me te gaan voorbereiden op de tocht. Ik had echt de behoefte om dit te gaan doen. Helaas kon mijn vrouw Francien niet mee vanwege problemen met haar voeten, maar zij en de kinderen steunen mij fantastisch.”
De eerste dagen sliep hij bij familieleden, maar daarna ging hij zijn eigen weg. Hij plant 1 of 2 dagen van tevoren zijn overnachting. Toen hij in België was, wilde hij niet door Luik lopen en koos hij voor een kleine omweg. “Ik liep bijvoorbeeld door Chaudfontaine, maar daar was net de ramp met de overstroming geweest. Daar had ik niet bij stilgestaan en ik heb verschrikkelijke dingen gezien. In Keent hebben we in het verleden ook hoogwater gehad, maar dat kun je absoluut niet vergelijken met de ramp in onder andere België. Bruggen waren weggeslagen, huizen stonden blank en er lag ongelofelijk veel rotzooi in het water. Mensen waren compleet verrast door het water en de schade is enorm. Maar wat heb ik veel behulpzame mensen ontmoet. Een vrouw wiens huis onbewoonbaar was geworden, zag dat ik wandelde met een Sint Jacobsschelp op mijn rugzak (een teken van de pelgrimstocht, red.) en verwees me naar een slaapplek. Het heeft veel indruk op mij gemaakt.”

Modderige bospaden
In België liep hij vervolgens vele dagen door de Ardennen. “Op kleine en veelal modderige paadjes met veel hoogteverschil is wel even anders lopen dan de brug in Ravenstein. Ik kreeg zelfs last van blaren, terwijl ik dat normaal nooit heb.” Het was niet het enige fysieke ongemak, want tijdens het wandelen had hij ook korte tijd rugklachten en hij viel een keer op zijn knie. Maar op 1 rustdag na -omdat hij in het ziekenhuis was met een medewandelaar die was gevallen en een hoofdwond had- wandelde hij tot 31 augustus iedere dag. “Op een Franse camping van een familielid was een familiefeest georganiseerd en daar wilde ik per se bij zijn. Ik bel iedere dag met mijn vrouw en/of kinderen en kleinkinderen, maar dat is toch anders dan ze in het echt knuffelen.” Na een vakantie van twaalf dagen vervolgde hij zijn tocht op 13 september. Afgelopen week was hij op de helft van een tocht van pakweg 3.000 kilometer. Via de Franse kust gaat hij in Spanje ook langs de kust richting Santiago de Compostella. “Ik loop daar een zware route, maar ik hou van een uitdaging. De natuur is daar mooi en de temperatuur beter dan de route door de Spaanse hoogvlakte. Ik verwacht half november in Santiago de Compostella te zijn.”

Goed doel
Alle kosten die Swinkels maakt, zijn voor eigen rekening. Maar ook haalt hij geld op voor een goed doel. “Ik loop in eerste instantie voor mezelf, want deze sportieve en mentale uitdaging is een wens van me. Maar ik wilde het graag koppelen aan een goed doel en dan in mijn eigen regio. In Overlangel zitten we, na de brand van de Petjesbar zonder fatsoenlijk dorpshuis. Als voorzitter van de Stichting HONK zet ik me, samen met bestuursleden en vertegenwoordigers van verenigingen (ofwel: gebruikersraad) in voor een nieuw dorpshuis voor alle inwoners van Overlangel, Neerloon en Keent. Van de gemeente Oss krijgen we wel een subsidie voor de aanleg van de sportvelden, uitbreiding kleedlokalen en realisatie van het ontmoetingspunt maar voor de inventaris zijn we als inwoners zelf verantwoordelijk. Daarom zamel ik geld in, waarbij elke euro naar het interieur gaat. Mochten we nog iets over houden, dan willen we dat graag gebruiken voor een uitbreiding van het gebouw.” Meer informatie op www.stichtinghonk.nl en Facebook-pagina ‘@HenknaarSantiago2021’ of kijk op Polarsteps. Wil je geld overmaken? Dat kan via NL69 RABO 03 69 26 27 78 van St. HONK onder vermelding van Santiago 2021

Meer berichten