Schoolkinderen in Oeganda.
Schoolkinderen in Oeganda.

Sam’s Kledingactie voor schoolkinderen in Oeganda

  •   keer gelezen

Ieder voorjaar en najaar organiseert Sam’s Kledingactie een aantal speciale landelijke actiedagen, om zo extra veel kleding op te kunnen halen voor het goede doel. Deze keer is er gekozen voor hulp aan schoolkinderen en hun ouders in Oeganda zodat zij, wanneer corona voorbij is, weer terug naar school kunnen.

De honderden vrijwilligers van Sam’s Kledingactie zamelen, grotendeels, het hele jaar door kleding en schoenen in voor het goede doel. Zij doen dit vanuit een depot aan huis of bij een bedrijf, school of kerk. Op 2 oktober kunnen mensen in Oss op vier locaties kleding en schoenen -die u niet meer draagt, maar waar iemand anders misschien nog wel blij van wordt- inleveren. Dit kan bij de Paaskerk aan de Wethouder van Eschstraat 165, bij de Grote Kerk aan de Begijnenstraat 1, bij de St.Jozefkerk aan de Oude Molenstraat 8 en bij de Heilig Hartkerk aan de Kromstraat 109. De Sam’s vrijwilligers zijn dan van 10.00 tot 13.00 uur aanwezig om de goederen -geheel coronaproof- in ontvangst te nemen (St. Jozefkerk 10.00 tot 12.00 uur, Heilig Hartkerk 11.00 tot 13.00 uur). Kapotte en vuile kleding, speelgoed en knuffels, handdoeken, kussens en dekbedden mogen zij niet aannemen. 

Oeganda
De basisschool is de basis voor de toekomst, dat geldt voor elk kind. Daarom werkt Cordaid in Oeganda, onder andere in het district Kamuli in de regio Busaga, aan beter onderwijs. In het Oegandese onderwijssysteem loopt het schooljaar van februari tot en met december. Kinderen gaan vanaf 6 jaar naar de basisschool, die 7 jaar duurt. Sinds 1997 is basisonderwijs gratis. Zo’n 94 procent van de kinderen gaat naar de lagere school maar 67 procent maakt deze ook af en slechts 24 procent van de kinderen gaat naar het voortgezet onderwijs. Oeganda is een van de landen met een groot aantal niet-schoolgaande kinderen. Het voltooiingspercentage in Kamuli zal naar verwachting aanzienlijk afnemen door COVID-19, tenzij scholen en gemeenschappen stevige maatregelen nemen om leerlingen aan te moedigen weer naar school te gaan.
Gezien de veranderde context van de pandemie lijkt het erop dat de scholen binnenkort allemaal zullen heropenen. Maar veel ouders zijn gewend hun kinderen in te zetten in het huishouden en op het land. Cordaid probeert deze gewoonte te doorbreken door ouders te laten zien en te overtuigen dat onderwijs noodzakelijk is voor een betere toekomst voor hun kinderen. Ze zorgen dat scholen met ouders gaan praten om ze ervan te overtuigen hoe belangrijk de basisschool is. Soms is de armoede zo groot, vooral nu veel ouders geen werk of minder inkomsten hebben sinds COVID-19, dat ze de extra hulp van hun kind echt missen: ze missen inkomsten omdat de kinderen geen geld meer verdienen als ze naar school zouden gaan. In dat geval helpt Cordaid deze ouders extra door ze een steuntje in de rug te geven met een schoolpakket waarin onder andere een uniform zit.

Meer berichten