Robert Keurntjes.
Robert Keurntjes.

Cursus Genealogie bij Volksuniversiteit Oss

Zakelijk 439 keer gelezen

OSS | Wie zijn onze voorouders, waar kwamen ze vandaan, wat deden ze, waar woonden ze? Zijn de familieverhalen ook echt waar? Geschiedenis is leuk, als je je voorouders in de geschiedenis kunt plaatsen komt het nog meer tot leven. Veel van die dingen kun je zelf ontdekken, maar waar moet je precies beginnen? De cursus Genealogie bij Volksuniversiteit Oss kan je op weg helpen. In deze cursus worden de beginselen voor een familieonderzoek behandeld.

Thuis ligt nog een oude foto of gaat een verhaal dat oma’s oma van adel was. Wie is die man op het schilderij? “Toen ik op onderzoek ging”, zegt docent Robert Keurntjes, “bleek de borstelfabriek van mijn overgrootvader op een hele andere plek gestaan te hebben en groter was dan altijd verteld werd. Ik vond bouwtekeningen, vergunningen en zijn faillissement.” In archieven ligt een enorme schat aan informatie die ons een inkijkje kunnen geven in het leven van de mensen die ons voorgingen. Het ontdekken van je familiegeschiedenis is letterlijk een eindeloze puzzel. Robert is er als tiener al mee begonnen en heeft niet alleen heel veel voorouders weten te traceren, het heeft hem veel geleerd over onze geschiedenis. “Als ik weet dat mijn overgrootouders betrokken waren bij de SDAP, wil ik ook wat weten over de ontstaansgeschiedenis. En als een voorvader een Hanze handelaar was dan pak ik een boek over de Hanzesteden en breng ik een bezoek aan Zutphen.”

Verdiepen
Over sommige voorouders is bijna niks te vinden en ben je met heel weinig gegevens aan het puzzelen. Waar kwamen ze vandaan? Is deze Jan Peters dezelfde als Johannes Peters? Is Geertruida Peters zijn zus? Dan kun je online zoeken of iemand anders het al opgelost heeft. Soms zijn de rauwe gegevens er wel maar tast je in het duister hoe het bijvoorbeeld kan dat een meisje uit Kortrijk in 1813 trouwt met een jongen uit Beesd in de Betuwe. Dan moet je je verdiepen in de legers van Napoleon. We kunnen ook op tv zien wat voor bijzondere verhalen er door onderzoek naar voren kunnen komen, ook al zijn de meeste van onze voorouders slechts gewone hard werkende mensen geweest zonder avonturen. Toch is het al leuk als je door Oss loopt en kunt zeggen: ‘In dat huis woonde ooit een voorouder van mij.’

Docent
Robert Keurntjes studeerde filosofie in Nijmegen. Zijn eerste studentenbaantje was een onderzoek naar de familie Santvoort in Amsterdam. Als tiener is hij al begonnen met onderzoek naar zijn eigen familie (waarbij hij ook in de omgeving van Oss terechtkwam). Naast zijn eigen familie doet hij ook onderzoeken in opdracht.

Start je eigen familieonderzoek
Volksuniversiteit Oss biedt op maandag 8 november een cursus aan waarin je in 6 lessen wegwijs gemaakt wordt in alle mogelijkheden voor familieonderzoek. Wil je weten waar jouw familienaam vandaan komt, waar jouw overgrootouders woonden, of je ook van Karel de Grote afstamt of de achtergrond van een familieverhaal uitzoeken? Schrijf je in voor de cursus en ontdek je eigen verborgen verleden. Voor meer info of vragen kan je terecht op www.volksuniversiteitoss.nl of stuur een e-mail naar info@
volksuniversiteitoss.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant