<p>In een Urban Ox Park komen diverse sporten samen.</p>

In een Urban Ox Park komen diverse sporten samen.

‘Een urban sportpark, dat missen we in Oss’

  •   keer gelezen

OSS | Krijgt Oss in de toekomst een Urban Ox Park? Een groen park met een skatebaan, pumptrack en calisthenicspark, maar waar je ook kunt ontspannen of bijvoorbeeld picknicken. Er is een zevenkoppige werkgroep opgericht die graag een urban sportpark wil realiseren. “We willen door sporten mensen samen laten komen”, aldus Tim Zwijsen.

door Leon Voskamp

In de gemeente Oss waren er drie losse initiatieven. Er lagen plannen voor een pumptrack (voor bijvoorbeeld BMX, (loop)fietsen, inline skates, longboards steps, rolschaatsen en skateboards, red.), voor een skatepark en Zwijsen wilde graag een calisthenicspark. Zwijsen (21): “Totdat wij het advies kregen om samen te gaan werken. We strijden allemaal voor iets moois en het past goed bij elkaar.” De initiatiefnemers zaten maandag aan de tafel met wethouder Kees van Geffen. Ze hebben diverse locaties op het oog voor het sportpark. ‘Wij willen jong en oud een leuke en uitdagende plek geven waar buiten spelen en sporten weer normaal wordt. Daarnaast zijn wij ons bewust van het maatschappelijk belang om jongeren meer buiten te laten bewegen, in plaats van toegeven aan de verleiding van uren schermtijd, chatten en gamen. Vanuit onze eigen passie en vanuit de ervaringen met onze kinderen, zien we dat urban sporten zoals skaten, pumptracken, stuntsteppen, bootcampen, freerunning en alles daartussenin, de jongere generaties weer naar buiten haalt. Hierdoor balen wij dat onze kinderen vaak verder dan onze gemeente moeten afreizen om hun (mogelijk) nieuwe passie beter te kunnen uitoefenen in geschikte en veilige parken’, schrijven ze op urbanoxpark.myportfolio.com

Toegankelijk
Volgens Zwijsen moet het een openbare, sportieve en toegankelijke plek worden voor iedereen. “Als je 2 jaar bent kun je al op je loopfietsje op het sportpark, maar ouders kunnen er ook lekker ontspannen. We willen er echt een park van maken en krijgen hulp van landschapsarchitect Esther Kruit. Of omwonenden bang moeten zijn voor overlast? Vergelijk het met speeltuinen waar je kinderen hoort lachen en spelen.”

Groeiende stad
Zwijsen vindt dat Oss toe is aan een urban sportpark. “In grote steden worden urban sporten al langer omarmd. Maar ook in plaatsen als Den Bosch en Nijmegen zie je de populariteit. Ik ben een trotse Ossenaar die ziet dat de stad groeit en zich ontwikkelt. Als mede-eigenaar van Danscentrum Zwijsen zie ik dat Oss een hele ondernemende stad is waar veel mogelijkheden zijn. Dan moet een urban sportpark haalbare kaart zijn, dit is wat we missen.”
Sportscholen
De werkgroep zocht ook contact met diverse sportscholen die actief zijn in de gemeente Oss. “We hebben uitgelegd waar we mee bezig zijn en kregen hele positieve reacties. Ze steunen het initiatief, aangezien we voor sporten en bewegen staan. Er liggen bovendien kansen voor sportscholen. Kinderen gaan lekker buiten spelen en ontdekken dan welke passie ze hebben.”
Meer informatie is verkrijgbaar via urbanoxpark@gmail.com. Op de website urbanoxpark.myportfolio.com staat ook meer informatie en kun je een petitie tekenen.

Meer berichten