Clown Durske en Clown Pinkie tijdens 'Circus Makkie'. (Foto: Patrick Princen)
Clown Durske en Clown Pinkie tijdens 'Circus Makkie'. (Foto: Patrick Princen)

‘Circus Makkie vrolijke, interactieve voorstelling’

  •   keer gelezen

OSS/VORSTENBOSCH | Waar een clown is, zie je altijd lachende gezichten. Dat is ook het doel van clown Durske (Ellen Princen uit Oss) en clown Pinkie (Benita van Orsouw uit Vorstenbosch) met hun voorstelling ‘Circus Makkie’.

door Leon Voskamp

Ellen en Benita kennen elkaar van hun gezamenlijke periode als kleuterjuffrouw op basisschool ‘t Maxend in Nistelrode. Ellen: “We hebben een klik met elkaar en vooral tijdens themadagen hebben we ontzettend gelachen. Wat voor ideeën we ook hadden, het was altijd superleuk om te doen. Soms verzonnen we ter plekke dingen, de kinderen vonden het schitterend.” Een hobby van Ellen is zingen. Ze is lid van de Osse Opera en besloot in 2019 een nieuwe uitdaging aan te gaan. In 2019 startte ze aan de School voor Clown & Leven in Utrecht. “Onze kinderen zitten op kamers en ik kreeg wat meer tijd. Ik houd van zingen en op het podium staan, maar droomde er ook van om ooit als CliniClown aan de slag te gaan. Of ik dat nu nog steeds ambieer weet ik niet, want ik ben er tijdens mijn opleiding achter gekomen dat ik het meest interesse heb in een show te spelen.” 

Typetjes
Benita volgde geen clowsopleiding, maar heeft veel ervaring met ‘typetjes spelen’. Twintig jaar geleden vond ze dat als klant zo leuk bij ‘t Tunneke in Schijndel, dat ze zelf met succes solliciteerde. Ook werkte ze onder andere zo’n vijf jaar bij de Dorsvlegel in Vinkel. Daarnaast is ze muzikaal en deed ze mee aan diverse producties, zoals de Udense Musical. Tegenwoordig is ze regelmatig actief als ballonnenclown op onder andere kinderfeestjes en braderieën.
Door hun passie als clown en de klik die ze hebben, besloten ze samen te werken. Ellen: “Op de basisschool in Loosbroek waar ik werk was er een themadag ‘circus’. Vanwege corona is dat toen afgeblazen, maar ik had wel leuke ideeën. Voor een showtje heb ik gevraagd of Benita mee wilde helpen. Samen hebben we het idee verder uitgewerkt.” Tijdens een aantal try-outs keek het duo naar de reacties. Benita: “Het idee ontstond aan de keukentafel, maar het was wel spannend hoe het in de praktijk zou gaan. Het mooie van onze samenwerking is dat wij de doelgroep kennen en weten hoe we moeten communiceren met kinderen. En gelukkig waren de reacties erg positief.” Een professionele coach is nu bezig om bij ‘Circus Makkie’ de laatste puntjes op de i te zetten.

Leeuwen temmen
Tijdens ‘Circus Makkie’ komen er vijf thema’s aan bod. Van goochelen, koorddansen, messenwerpen, leeuwen temmen tot gewichtheffen. Ellen: “Een vrolijke interactieve voorstelling waarbij we kinderen om hulp vragen. Een show is nooit hetzelfde, want kinderen vragen altijd andere dingen. Dat stukje improviseren maakt het nog leuker. Naast dat we kinderen een glimlach willen bezorgen, zit er een boodschap in de voorstelling. Ieder kind heeft zijn of haar kwaliteiten, als je er maar voor wil gaan.”
Ellen en Benita hopen dat veel scholen of instellingen de voorstelling willen boeken. ‘Circus Makkie’ is ook geschikt voor mensen met een verstandelijke beperking. Ellen: “Daarnaast ben ik bezig met het maken van een voorstelling voor bejaarden met dementie. Ook deze doelgroep wil ik graag dit stukje cultuur brengen.” In november zijn er twee try-outs.
Boeken kan via www.clowndurske.com. Meer informatie over Clown Durske is hier ook op te vinden. Meer over Clown Pinkie is te vinden op de website www.clownpinkie.nl

Meer berichten