<p>Luchtfoto met de fabrieksgebouwen van margarinefabrikant Jurgens. (Collectie Stadsarchief Oss)</p>

Luchtfoto met de fabrieksgebouwen van margarinefabrikant Jurgens. (Collectie Stadsarchief Oss)

Osse industrie staat centraal tijdens avond in Groene Engel

  •   keer gelezen

OSS | De Osse industrie staat woensdag 27 oktober om 20.00 uur centraal in Cultuurpodium Groene Engel in Oss. Het gaat om een avond van het Stadsarchief, de Bibliotheek en historische kring De Werkende Mens in het kader van de landelijke Maand van de Geschiedenis. Dit jaar is het thema ‘Aan het werk’.

De industrialisatie in Oss startte in de negentiende eeuw met de margarine-industrie. De families Jurgens en Van den Bergh handelden al in boter. Anton Jurgens hoorde over een Franse uitvinding: een recept voor kunstboter. In Frankijk werd niets met deze uitvinding gedaan. Jurgens stuurde zijn zoon naar Parijs om dit recept op te sporen. Dit lukte en in 1871 werd in Oss voor het eerst op grote schaal kunstboter, oftewel margarine, gemaakt. Een wereldprimeur. De families Jurgens en Van den Bergh waren grote concurrenten. Hun fabrieken stonden middenin het centrum. Groene Engel, waar deze avond plaatsvindt, was het kantoor van de margarinefabriek van Jurgens.
Historicus Jurgen Pigmans vertelt in een korte lezing wat de invloed van deze fabrikanten was op Oss. De andere grote industrietakken komen aan bod door interviews en beeldmateriaal. Kitty Schaap en Jan van der Boom van het Poëzie Podium Oss zullen gedichten over werk en industrie uit hun bundel Panklaar voordragen. Ook is er live muziek.
De entree is gratis. Reserveren bij het Stadsarchief is verplicht. Liefst via e-mail op informatie@stadsarchiefoss.nl. Op dinsdag, woensdag en donderdag kan het ook telefonisch: (0412) 84 20 10 of aan de balie van het Stadsarchief.

Meer berichten